Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem provozovatelem online bazaru, žádné funkce nejsou zpoplatněny, celkově projekt není nijak monetizován, tudíž negeneruje žádný příjem, přestože v budoucnu je možnost následného zpeněžení. Jsem povinen v současném stádiu vlastnit živnostenské oprávnění? Kdo a jakým způsobem posuzuje, zdali je účelem dosažení zisku? Předem děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
V současném stádiu a podle informací, které uvádíte, se nejedná o živnostenské podnikání, protože není naplněna podmínka výkonu činnosti za účelem dosažení zisku podle živnostenského zákona. Aktuálně nejste povinen vlastnit živnostenské oprávnění. Když z provozu online bazaru nepobíráte žádné příjmy, žádné funkce nejsou zpoplatněny, tak se nejedná ani o samostatnou činnost z hlediska zákona o daních z příjmů. Jakmile ovšem zahájíte činnosti vedoucí k zahájení monetizace (např. zavedení poplatků, případně i informace k uživatelům bazaru, že od určitého data budou zavedeny poplatky, potom už tam vidím záměr vedoucí k činnostem za účelem dosažení zisku), potom byste si už měl požádat o vydání živnostenského oprávnění. O podnikání se totiž jedná, i když účetně nedosahujete zisku a zatím jste neobdržel příjem, ale vynakládáte prostředky a začnete vykonávat činnosti, které jsou zdrojem příjmů. V případě pochybností byste měl úřadům prokázat, že provozování online bazaru ve Vašem případě není podnikáním, negeneruje Vám žádné příjmy, Váš aktuální záměr v provozování bazaru není za účelem dosahování zisku, nejde o zdroj příjmů, není zpoplatněný, nemáte příjmy z reklamy na webu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.