Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem 16letý student, vyvíjím aplikace, mám z nich poměrně slušný pasivní příjem, který se stabilně drží. Četl jsem článek o tom, že od 1.1. 2013 je možné se nechat zplnoletnit nejen díky tomu, že bych se chtěl oženit, ale také proto, abych si mohl vyřídit živnostenský list před 18. rokem. Toto se musí podložit určitým příjmem.

Jenže, jak tento příjem mohu dokázat, když doteď jediná možnost jak vydělávat je ne úplně legálními oklikami, tzn. daněním přes jinou osobu. Nevadí taková věc? Případně, jestli nevíte jaký příjem musím měsíčně mít, abych zplnoletnění získal? Nebojím se, že bych ho nedosáhl, spíš orientačně. Děkuji, Tomáš

ODPOVĚĎ:
Přestože s Vámi získanými informacemi lze v zásadě souhlasit, je vhodné pro začátek připomenout, že přiznání plné svéprávnosti (tzv. emancipace nezletilých) z důvodu jejich ekonomického osamostatnění bude možná až s účinností nového občanského zákoníku (zák. č. 89/2012 Sb.), tzn. od 1. 1. 2014.

Dle § 37/1 nového občanského zákoníku navrhne-li nezletilý (který není plně svéprávný), aby mu soud přiznal svéprávnost, soud návrhu vyhoví, pokud:
a/ nezletilý dosáhl věku 16 let,
b/ pokud je osvědčena jeho schopnost sám se živit a obstarat si své záležitosti,
c/ pokud s návrhem souhlasí zákonný zástupce nezletilého (nejčastěji jeho rodič).

Pokud by některá ze shora uvedených podmínek nebyla splněna, přizná soud nezletilému svéprávnost pouze v případě, bude-li to z vážných důvodů v zájmu nezletilého.

Podat k soudu návrh na přiznání svéprávnosti bude oprávněn také zákonný zástupce nezletilého, přičemž nezletilý bude s přiznáním svéprávnosti muset samozřejmě souhlasit (§ 37/2 nového občanského zákoníku).

S ohledem na skutečnost, že emancipace nezletilých dle § 37 nového občanského zákoníku představuje staronový institut (známý v našem právním řádu naposled v roce 1950), nelze nyní skutečně odhadnout, jakým způsobem bude nutné ekonomickou samostatnost nezletilých prokazovat, resp. lze předpokládat, že každý soudce bude k této otázce přistupovat více či méně odlišně.

Co se však týče Vašeho tvrzení o praktické nemožnosti samostatné výdělečné činnosti nezletilých za podmínek současné právní úpravy, nelze s Vámi tak docela souhlasit. Přestože dle § 6/1 písm. a) živnostenského zákona je jednou z všeobecných podmínek pro živnostenské podnikání dosažení věku 18 let, je v § 12 živnostenského zákona zakotvena výjimka v podobě umožnění živnostenského podnikání nezletilých za současného splnění následujících podmínek:
a/ podnikatelem je osoba, která nemá z důvodu nedostatku věku plnou způsobilost k právním úkonům,
b/ živnost může být provozována pouze se souhlasem soudu,
c/ o vyslovení souhlasu požádá soud zákonný zástupce nezletilého,
d/ živnost bude ohlášena, resp. o koncesi bude požádáno zákonným zástupcem nezletilého,
e/ živnost bude provozována jménem a na účet nezletilého prostřednictvím odpovědného zástupce (§ 11 živnostenského zákona), kterého ustanoví zákonný zástupce nezletilého (opět se souhlasem soudu).

Současně je pak možné, abyste si vydělával v pracovněprávním poměru, tzn. na základě pracovní smlouvy či některé z dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr (§ 6 zákoníku práce); samozřejmě za předpokladu, že jste již ukončil povinnou školní docházku.

Shora uvedené by se však mělo s nabytím účinnosti nového občanského zákoníku také změnit, resp. v případě živnostenského podnikání zjednodušit. Dle § 33/1 nového občanského zákoníku bude možné, aby zákonný zástupce nezletilého (který nenabyl plné svéprávnosti) udělil souhlas a/ k samostatnému provozování obchodního závodu nebo b/ k jiné obdobné výdělečné činnosti (např. tedy k získání živnostenského oprávnění). V takovém případě se stane nezletilý způsobilým k jednáním, která jsou s touto činností spojena. K platnosti souhlasu zákonného zástupce však bude nutné přivolení soudu. Takový souhlas soudu pak bude nahrazovat i podmínku dosažení určitého věku pro výkon některých činností (např. tedy právě dosažení věku 18 let pro získání živnostenského oprávnění).

Pouze na okraj pak dodávám, že souhlas zákonného zástupce bude možné odvolat opět pouze s přivolením soudu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.