Počet stránek ve webu: 43.183

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ze strany nájemníka v pronajatém bytě - dala jsem výpověď z nájmu, protože se budu stěhovat a chtěla jsem se zeptat, jestli se lze odstěhovat z bytu dříve než po uplynutí výpovědní doby, popř. když už budu fyzicky pryč a nebudu platit vodu a elektřinu atd. Co musím majiteli platit, než proběhne celá výpovědní doba?

Může mi nějak bránit při předání bytu dříve? A druhý dotaz. Jsem majitelem nemovitosti a její část (jednotlivé pokoje či lůžka v nich se společnou kuchyňkou a dvěma koupelnami) chci pronajmout např. studentům. Jakou smlouvu mám vyrobit (nájemní, podnájemní, o užívání prostor...?) tak, abych nemusela mít živnostenský list na ubytovací služby, ale jednalo by se pouze o pronájem (na který živnost být nemusí) a nějak ve smlouvě vymezila, že si nepřeji, aby si na moji adresu nájemník hlásil trvalý pobyt, či nemusela pak hledat nájemníkům náhradní ubytování. Potřebovala bych nějaký vzor smlouvy, které se mám držet. Děkuji, Růžena

ODPOVĚĎ:
Je možné se například s pronajímatelem dohodnout, na tom, že nájemní vztah ukončíte dříve s tím, že on bude moci byt nabídnout dříve k jinému pronájmu - to záleží skutečně je na Vaší domluvě. Pokud na dohodu nepřistoupí nebude Vám zbývat nic jiného než nájmné a služby za výpovědní dobu uhradit.
K Vašemu druhému dotazu: půjde o nájemní smlouvu (smlouva o nájmu), vzor smlouvy je dostupný na těchto stránkách:
http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/vzory-zdarma.html
Ve smlouvě samozřejmě můžete výslovvě stanovit, že si v pronajímaném bytě nájemce trvalý pobyt nezřídí. K Vašemu druhému požadavku "náhradního ubytování" Vás odkazuji na zákonnou úpravu nájemního vztahu obsaženou v § 685 a následující občanského zákoníku, z které mimo jiné vyplývá, že v některých případech lze nájemní vztah vypovědět pouze s přivolením soudu a za bytovou náhradu.
Živnostenský list na běžný pornájem bytu mít nemusíte, jen pozor při odvodu daně z příjmu fyzické osoby, zde se příjem z nájemného projeví.
Živností se pronájem bytu stává až v okamžiku, kdy vedle pronájmu jsou pronajímatelem poskytovány i jiné než základní služby zajišťující řádný provoz těchto nemovitostí (u bytů například úklid pokojů, poskytování snídaní apod.), pak jde tedy o ubytovací služby a ne o klasický pronájem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.