Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o informaci jakým nejlepším způsobem převést movitý majetek (LKW = kamion) z fyzické osoby na s.r.o. se stejným majitelem. Děkuji, Tereza

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru by bylo řešením zvýšit základní kapitál společnosti s.r.o. vložením movitého majetku fyzické osoby do s.r.o. Obchodní zákoník zde stanoví povinnost stanovit hodnotu nepeněžitých vkladů (movitostí) na základě posudku nestranného, nezávislého znalce na společnosti - tedy jmenovaného soudem. Řízení o jmenování znalce soudem se zahajuje na návrh společnosti. Při zvýšení základního kapitálu je příslušným soudem krajský soud, v jehož obvodu má společnost s.r.o. sídlo.V návrhu je třeba uvést osobu znalce i když soud tímto návrhem není zcela vázán. Odměnu za vyhotovení znaleckého posudku hradí společnost a stanoví se dohodou. Obchodní zákoník také stanoví minimální obsah znaleckého posudku na určení hodnoty vkladu do společnosti s ručením omezeným.Dále je třeba vyhotovit formou notářského zápisu rozhodnutí jediného společníka k převzetí závazku ke zvýšení základního kapitálu v s.r.o. Toto rozhodnutí se poté vkládá do obchodního rejstříku do sbírky listin.Vklad movitých věcí na zvýšení základního kapitálu je splacen okamžikem předání movitých věcí společnosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.