Počet stránek ve webu: 43.234

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pan stavitel mi nacenil a provedl rekonstrukci domu dle nabídky. Při realizaci ale použil jiné (menší) rozměry trámů než byly v nabídce. Neměl jsem stavební dozor (myslel jsem, že zařizuje stavitel) a proto jsem na problém nedošel dřív. Když jsem chtěl provést kolaudaci, na kterou jsem potřeboval i stavební dozor, tak mi stavitel oznámil, že on žádný stavební dozor nemá a že si ho mám dodatečně sehnat.

Toto se mi nakonec povedlo, ale při kontrole provedené práce bylo zjištěno několik nedostatků a to v tom, že použil menší trámy než byly v projektové dokumentaci a které byly i v cenové nabídce. Musel jsem si sehnat statika, který mi přepočítal statiku dle skutečných rozměrů trámů. Stropy už byly hotové takže statik nemohl přesně zkontrolovat ukotvení všech trámů a nedala se přesně propočítat statika (jeden vazník uprostřed byl už od pohledu prohnutý). Muselo se tedy přistoupit ke zpevnění trámu. Poté se musel doplnit svařenec který podpírá celou střechu. Celá tato operace i se statikem vyšla na cca 50.000 Kč. Můj dotaz zní, jestli má smysl požadovat tyto peníze po stavebníkovi. Mám k tomu spoustu podkladů (faktury za materiál na opravu, vyjádření statika, smlouvu o dílo, cenovou nabídku). Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Dle mého názoru máte nárok na náhradu škody, která vznikla vadným provedením objednaného díla. Je třeba formálně uplatnit vady díla a požadovat v podstatě slevu z ceny díla. Výzva k úhradě 50.000 Kč může být obsažena v uplatnění vad.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.