Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Zajímalo by mě, zda lze uplatnit reklamaci skrytých vad společných prostor v případě, že dům je starý, ale pouze zrekonstruován. To znamená, že developer zrekonstruoval a rozprodal byty za ceny úměrné tržní ceně pro "nové/zrekonstruované" byty. Časem se ale projevila vlhkost zdí v přízemí v důsledku špatné/žádné izolace sklepních prostor (která zřejmě nebyla nikdy - jedna se o secesní dům).

Protože teď je potřeba vlhkost řešit a pro SVJ to znamená - na vlastní náklady (SVJ vzniklo v roce 2019, tedy stále jsme ve lhůtě 5 let). Bylo toto povinností Developera při rekonstrukci - zabezpečit odizolování? Děkuji. S pozdravem Marie.

 

ODPOVĚĎ:
Prodávající je povinen upozornit na všechny vady, o kterých ví. Skrytá vada je taková, kterou není možné běžným (pohledovým) způsobem odhalit. Developer nemá povinnost provést odizolování, nicméně pokud se prokáže, že izolace jsou špatně provedené či nejsou žádné a prodávající Vás na toto neupozornil, respektive např. Uvedl, že izolace provedeny jsou, jedná se o skrytou vadu a tu je možné reklamovat.
V případě, že se jedná o vadu, jejíž náprava bude finančně náročná, doporučuji se v celé záležitosti nechat zastoupit některým z advokátů, aby bylo zajištěno, že Vaše práva budou maximálně chráněna. Kontakt zde: www.advokatikomora.cz.
Doporučuji komunikovat výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.