Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupili jsme novostavbu a nastěhovali se v prosinci 2021. Před námi tu bydlela první majitelka 4,5 roku. Během dvou měsíců se nám začala tvořit plíseň v rohu koupelny u stropu pod střechou. Také jsme až teď objevili, že po úplném vyklopení okna, je vnitřní rám úplně černý od plísně nasbírané za roky. Jsme trojdomek, kde nám oba sousedé potvrdili, že mají také plíseň na stejném místě, jedni dokonce i ve dvou dalších místnostech po obvodu stropu.

Všichni topíme a větráme pravidelně. Oba sousedé se však odmítají do reklamace zapojit (jedni plíseň odstranili svépomocí, druhým nárok na skryté vady vypršel 02/22). Podle předběžných odhadů odborníka je chyba na straně stavitele. Oslovili jsme první majitelku s nárokem na skryté vady. Najala si právníka a posílá k nám svého soudního znalce spolu se zástupcem stavitele. Dále jsme v technické zprávě našli, že v koupelně měla být dodatková ventilace na vypínač a není. Také dokumentace pro provedení stavby nebyla vůbec vypracována. Stavitel tvrdí, že tam sice ventilace není, ale že splnil normy. První majitelce vyprší skryté vady u stavitele 05/2022. Můžeme jejímu znalci důvěřovat jako nestranné jednotce? Máme si najmout vlastního? Jak máme postupovat? Můžeme reklamovat i něco přímo u stavitele nebo musí vše přes první majitelku? Na co máme nárok? Pokud se prokáže, že je špatně zateplen věnec domu, musí stavitel odstranit závadu na celém domě, přestože reklamaci podáme pouze my (prostřední jednotka)? Nevíme v čem dalším stavitel v dokumentech lhal (podle zprávy tu měl být také elektrický vrátný a není). A zda je v nemovitosti opravdu vše tak jak má být, zda kolaudace byla řádná, nikoliv pouze na čestné prohlášení. Nevíme jak postupovat a na co máme nárok. Předem děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Vy reklamujte všechny vady vůči prodávajícímu, tedy první majitelce, a to vady, které se vyskytují na Vašem domě. Jestli tyto vady nebyly uvedeny ve smlouvě ani jste na ně nebyli upozorněni, jedná se o skryté vady, kdy dle Vámi uvedených informací původní majitelka o těchto vadách věděla/musela vědět.
Co se týká znalce, můžete vyčkat, k jakému závěru dojde při zkoumání nemovitosti, v případě, že s tímto nebudete souhlasit či závěr nevyzní ve Váš prospěch, je vhodné zkontaktovat jiného znalce.
Můžete požadovat odstranění vad či slevu z kupní ceny. Jestliže by vady byly podstatné či jich bylo značné množství, můžete také od kupní smlouvy odstoupit.
Doporučuji komunikovat s prodávajícím výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.