Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Paní jsem dne 19.3.2019 prodala kotě do chovu (po testovaných rodičích /testy nejsou povinné, je to má svobodná vůle/) bez zjevných vad a zdravotních problémů, řádně očkovanou a čipovanou, zkontrolovanou veterinářem. Kočka bude mít 18.11.2019 jeden rok. Paní s ní byla 9.11.2019 na výstavě a tam jí řekli, že nesplňuje výstavní parametry a že ji jde hned 11.11.2019 nechat vykastrovat.

Na základě kastrace chce po mě vrátit polovinu ceny, když ji tedy nakonec nepoužije do chovu. Nevím, jestli na to má právo. Nemám pocit, že bych pochybila, pro zdravý vývoj kotěte jsem udělala maximum a to jaká bude v dospělosti (jak naroste, jak vypadá) přece ovlivnit nemůžu. To, že neprošla na výstavě (výstavy nejsou pro chovnost povinné) není důvod ke kastraci, ani k tomu, že by na ní nemohla chovat koťata na mazlíčky. Mám za to, že to, že se rozhodla pro kastraci je její svobodná vůle a nemůže po mě chtít vrátit část peněz. To by pak mohl udělat každý, že změní názor. Vím, že bojuje s penězi, takže mám pocit, že si chov rozmyslela a jde jí jen o to dostat část peněz zpět. Ve smlouvě mám: Zvíře je určeno do chovu. Při převzetí zvířete obdrží kupující Očkovací průkaz a kopii Průkazu původu. Po doložení dokladu o založení chovné stanice obdrží originál PP. (To se stalo, paní doložila založení CHS a obdržela originál PP). Pokud se tak nestane, je kupující povinen nejdéle do 12 měsíců u kupovaného zvířete provést kastraci. (Paní vznik CHS doložila a teď si myslí, že když kočku do 18.11., t. j. do roku vykastruje, že má právo na vrácení peněz za chovnost).   Další bod je: V případě nedoložení vzniku CHS a přitom neprovedení kastrace do 12 měsíců věku zvířete, může prodávající kupujícímu odebrat. Smlouvu mám stejnou jako ostatní chovatelé, nesestavoval mi ji žádný právník, tak možná není v souladu s paragrafy. Do budoucna si to budu muset nechat ošetřit lépe, abych byla krytá. Jsem OSVĆ (MO, VO, eshop), ale kotě jsem prodala jako soukromník, ne na IČO, pokud to hraje nějakou roli. Děkuji za odpověď. Vanda.

 

ODPOVĚĎ:
Z výňatků ze smlouvy nevyplývá její právo na vrácení peněz/části peněz. Pokud výstava není podmínkou chovu a zvíře všechny ostatní parametry pro chov splňuje, není zde důvod pro „reklamaci“.
Skutečnost, že nechala kočku vykastrovat, ačkoliv podle smlouvy nebyla povinna tak učinit, Vám nemůže jít k tíži.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.