Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Kúpil som pracovný stroj ako živnostník. Záruka na stroj je 24 mesiacov. Stroj sa mi za osem mesiacov pokazil 3x, tá istá závada - výrobná chyba. V autorizovanom servise mi ju vždy opravili. Momentálne žiadam od firmy, kde som stroj kupoval vrátenie peňazí v plnom rozsahu, mám nárok na vrátenie? Ivo.

ODPOVĚĎ:
Zde záleží především na tom, jaká práva Vám přiznává smlouva, na základě které jste stroj koupil. Zákon totiž umožňuje smluvním stranám, aby si nastavily práva a povinnosti, včetně způsobu řešení vad, dle svých potřeb. Je tak potřeba nejdříve důkladně prostudovat smlouvu, jak ta předvídá, že budou vady řešeny a jaké Vám přiznává práva.
Pokud by toto ve smlouvě obsaženo nebylo, postupuje se dle zákona, kdy obecně máte právo žádat opravu, výměnu stroje, slevu z kupní ceny nebo můžete od smlouvy odstoupit a žádat vrácení peněz. Doporučuji vést veškerou komunikaci s prodejcem v písemné podobě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.