Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po zakoupení chaty jsme při dešti zjistili, že do chaty teče. Někde je děravá střecha, prodávající tuto skutečnost zatajil. Přitom o vadě musel vědět, protože je na střeše poteklý trám vodou a je mírně plesnivý. Jde tedy o dlouhodobou záležitost. Jak máme postupovat? Je možné požadovat slevu z kupní ceny?

Nebo máme si nechat střechu opravit na své náklady pokrývačem a následně vymáhat peněžité plnění za opravu po bývalém majiteli chaty? Děkuji, Ivan.

ODPOVĚĎ:
Zákon tyto situace předvídá a stanovuje:
Neoznámil-li kupující prodávajícímu skrytou vadu stavby spojené se zemí pevným základem do pěti let od nabytí, soud kupujícímu právo z vadného plnění nepřizná, namítne-li prodávající, že vada nebyla včas oznámena. Prodávající však nemá právo na námitku, je-li vada důsledkem skutečnosti, o které prodávající v době odevzdání věci věděl nebo musel vědět.
Pokud se jedná o vadu chaty, o které prodávající věděl, resp. musel vědět, což je Váš případ jak uvádíte, odpovídá za tuto vadu bez časového omezení.
Co se týká Vašich nároků, zde doporučuji nejdříve prostudovat kupní smlouvu, kterou jste chatu koupili, zda na tyto situace pamatuje a předvídá Vaše nároky. Pokud nikoliv, můžete požadovat jak slevu z ceny, tak můžete nechat chatu opravit a požadovat úhradu nákladů po prodávajícím.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.