Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ke kupní smlouvě uzavřené dle ust. §2079 a násl. zákona č. 89/2012 občanského zákoníku. Jsem Kupující. Prodávající je ve smlouvě označen jménem, příjmením, bydlištěm, datem narození. Nevyplývá z toho zda je fyzická osoba či fyzická osoba - Podnikatel. Zakoupila jsem nový rodinný dům, tedy RD, ve kterém nikdo nikdy nebydlel, jednalo se o developerský projekt. Jsem prvním vlastníkem.


Ve smlouvě, článku "záruka" je jediná věta : "Prodávající poskytuje na rodinný dům záruku v délce 60 měsíců, která běží od právní moci kolaudačního rozhodnutí."
Dotaz : rozbil se mi kotel, záruka od výrobce (2 roky) již uplynula, ale 60 měsíců od právní moci kolaudačního rozhodnutí ne. Mám nárok na záruční bezplatnou opravu kotle dle smluvní záruky? Kotel byl součástí stavby při koupi. Děkuji, Pavla.

ODPOVĚĎ:
V případě, že byl kotel součástí stavby již ve smlouvě, vztahuje se na něj 60 měsíční záruka. To vyplývá ostatně i ze zákona:
Určují-li smlouva a prohlášení o záruce různé záruční doby, platí doba z nich nejdelší. Ujednají-li však strany jinou záruční dobu, než jaká je vyznačena na obalu jako doba použitelnosti, má přednost ujednání stran.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.