Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

2018 jsme přes realitní kancelář koupili nemovitost (dřevěnou chatu 25m) s vlastním pozemkem v zahrádkářské kolonii. Tato nemovitost nebyla zapsána v katastru nemovitostí ČR, tedy KN s tím, že ji majitelé nestihli/neměli potřebu zkolaudovat, ale že má stavební povolení, tudíž dodatečná kolaudace z naší strany nebude problém. S těmito fakty jsme nemovitost koupili.


Měsíc po koupi se ukázalo, že nemovitost stavební povolení vůbec nemá, nebylo o něj nikdy ani zažádáno (od roku 1989, kdy chata byla postavena) a nakonec na tomto pozemku ani stát nesmí, neboť je to území ochranného pásma firmy Čeps, která je vlastníkem velmi vysokého napětí (VVN). Je to tedy nelegální tzv. černá stavba bez jakýchkoliv dokumentů. Pokud by nám tyto fakta byly známy, nikdy bychom nemovitost nekoupili.
Chtěla bych se Vás zeptat, zda máme nárok odstoupit od kupní smlouvy z důvodu uvedení v omyl, podvod nebo jakékoliv jiné právní vady?
Děkuji za odpověď.
S pozdravem, Mirka.

 

ODPOVĚĎ:

Předně je nezbytné si důkladně prostudovat kupní smlouvu, zda je tam o této skutečnosti zmínka či nikoliv. V návaznosti na to pak lze stanovit nejvhodnější postup.
V obecné rovině je uvedení této mylné a nepravdivé informace důvodem pro odstoupení od smlouvy – pokud byste se rozhodli jít touto cestou, doporučuji vyhotovit písemné odstoupení od smlouvy a toto zaslat prodávajícímu min. doporučeně.  

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Uvedení kupujícího v omyl - černá stavba nemá stavební povolení, prodávající lhal opakovaně

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.