Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem majitelkou CHS a chovám psy s průkazem původu, tedy PP. 10.8.2018 jsem prodala štěně * 17.6.2018 novému majiteli. Štěne bylo prohlédnuto veterinárním lékařem při kontrole vrhu, kterou jako CH, S máme povinnou. Štěně bylo shledáno "zdravé a bez vad". Po prodeji cca 2,5 měsíce (celou dobu majitel o pejskovi informoval jak se mu daří, jak prospívá a jak jej milují) píše, že pejsek neraguje na rány na hluk, na volání, ale jinak je v pořádku, baští, hraje si, o vše se zajímá.

Navrhovala jsem veterinu a vyšetření a majitelé zas, že si myslí, že to bude dobré. V podstatě odmítali navštivit veterinu, takto probíhala průběžně konverzace až do června 2019. Já je posílala na veterinu i poslala kde se vyšetřuje a jakým testem hluchota u psů, oni že si nemyslí, že je hluchý, a že ho na očkování nechají zkontrolovat.
Na očkování jim veterinář, řekl, že pes je hluchý a že naháč na hluchotu trpí, což není pravda. Okamžitě začal na mě "útok", že jsem jim prodala hluché štěně a že chtí kompenzaci. Obrovská diskuze na sociální Facebook, tedy FB, kde se jim mnoho lidí snažilo vysvětlit, že chyba není na mé straně. I já jsem opět našla testy na hluchotu a článek kde veterinární specialista popisuje, že dědičná hluchota se vlastně ukáže až u "staršího" štěněte a že štěnata se narodí slyšící a začínají strácet sluch kolem 5-7. týdne.
Já jsem byla ochotná se o nějaké kompenzaci dohodnout, ale oni jednají způsobem a jestli - tak my. to se budu divit a v podstatě vyhrožují,, psa vrátit nechtějí ...chtějí se rozumně domluvit, ale jeslti se okamžitě neozvu tak budu vidět...atd.
Dle "zákona" si myslím, že nejsem v roce věku povinná kompenzovat nebo vracet peníze i když jsem to chtěla udělat z morálního hlediska, ale chování nových majitelů mě uráží a v podstatě už z principu nemám chuť jim peníze vracet. Jaký je právní náhled a výklad. Určitě jim chci ale uhradit min. vyšetření psa na spec. pracovišti, které jsem požadovala jako potvrzení, že pes je hluchý, to nechci vůbec zpochybnit a vyšetření uhradím, ale co dál. Děkuji za odpověď. Jitka Zavadilová, CHS Garden Roses, Velký Malahov
P. S. V Kupní smlouvě krom jiného...Štěně je v dobrém fyzickém stavu, odpovídající vzrůstu, v dobré zdravotní kondici, bez zjevných známek onemocnění a vad. Očkovací průkaz předán, Průkaz původu bude předán po obdržení z Plemenné knihy ČMKU. Současně byl kupující seznámen se složením stravy štěněte, základy péče o štěně a zásadami veterinární péče, včetně nutnosti vakcinace.
II.
Kupující si štěně dobře prohlédl a kupuje je v takovém stavu, v jakém jej shledal. Protože kupující byl předem seznámen se všemi případnými nedostatky štěněte, nelze později tyto reklamovat. Prodávající nenese odpovědnost za případné vady nebo zdravotní problémy, které se vyskytnou během růstu a vývoje štěněte a které nemohl předpokládat.
Smlouva je v příloze. Děkuji. Petra

ODPOVĚĎ:
Pokud budou noví majitele štěněte trvat na kompenzaci, tak v případě, že na ni nehodláte přistoupit, pak si vyžádejte znalecký posudek na tuto sluchovou vadu a v případě, že na Vás podají majitelé žalobu, budete mít v ruce důkaz pro soudní řízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.