Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve státní příspěvkové organizaci od prosince 2013; při nástupu jsem podepsala pracovní smlouvu na dobu určitou jednoho roku s 3měsíční zkušební lhůtou s tím, že když bude zaměstnavatel spokojen, po roce mi prodlouží smlouvu na dobu neurčitou. Pracovala jsem jako referent a již po půl roce mi ředitelka díky mým schopnostem (praxe 25 let) a přístupu nabídla funkci vedoucí a smlouvu na dobu neurčitou.

Jednalo se o vedoucí odboru, ale po čase se díky organizační změně stalo z odboru oddělení - se stejnou prací i stejným platovým zařazením. Vše takto fungovalo i po odvolání ředitelky a nástupu nového ředitele rok po mém jmenování.
Poslední dobou (zhruba rok a půl) mám připomínky k práci mého nadřízeného, který nefunguje jako "správný" vedoucí, nemá zájem o to, aby někoho vedl, nespolupracuje se mnou při mé práci a došlo to tak daleko, že zadávání zakázek, jejich realizaci i přidělování začal řešit beze mne a spolu s mými podřízenými (muži, kteří jsou u věkově blíž) mě začali "obcházet". Mám pocit i ne zrovna legálního zadávání zakázek (2/3 jich dostává jeden zhotovitel) a protože jsem díky mému technickému vzdělání a předchozímu zaměstnavateli zaměřená na detaily, začala jsem být přítěží.
Vše vyvrcholilo tím, když jsem na poradě oddělení podřízeným vytkla nedodržování organizačního řádu a že to nebudu tolerovat. Druhý den si mě můj nadřízený zavolal do ředitelny a za přítomnosti personalisty mi předal rozhodnutí podepsané ředitelem, že mne zbavuje funkce vedoucí, protože moje jmenování (které mimochodem trvalo přesně 4 roky) bylo pouze dočasné a vedení přebírá on jako můj nadřízený. Při sdělení, že s tímto rozhodnutím nesouhlasím, protože k mojí práci nebyly dosud žádné výtky ani připomínky (ani ze strany mého nadřízeného, ani ze strany ředitele) mi odpověděli, že s tím nemusím souhlasit, že mi to pouze oznamují a já to musím podepsat. Na moji větu ohledně výtek k mojí práci mi můj šéf řekl ..."dostaneš jednu výtku, druhou výtku, ..."
Podotýkám, že týden před touto událostí jsem byla za ředitelem se žádostí o souhlas s případným podnikáním při zaměstnání, protože můj nadřízený všechny velké a důležité projekty začal zadávat mému podřízenému a ze mě se stala kontrola v kanceláři, která díky tomuto přístupu ztrácí odbornost a s čím jsem se nechtěla spokojit.
Je mi jasné, že se mne budou chtít zbavit a znepříjemnit mi moje setrvání ve firmě a chci se zeptat, zda mám nějakou šanci se proti tomuto jednání bránit? A měl zaměstnavatel opravdu právo mne "sesadit" z funkce s tvrzením o dočasnosti?
Na závěr bych chtěla uvést, že mne moje práce opravdu baví, akce, které jsme měla na starosti byly dokončeny většinou v termínu (i když byl někdy šibeniční), vícepráce byly minimální nebo vůbec žádné. Neměla jsem ani problém jet pracovně v sobotu zkontrolovat akci, která trvala měsíc a kontrola, mimo ty pravidelné, byla určitě vhodná. Jela jsem se souhlasem zaměstnavatele (služebním vozem), ale finanční náhradu za odpracované hodiny ani volno jsem nedostala a popravdě ani nepožadovala. Větší satisfakcí bylo pro mě to, že zakázka dopadla dobře.
Děkuji Vám předem za odpověď a i když věřím, že je Vaše poradna skvělá, byla bych raději, kdybych ji využívat nemusela.
Bohužel toto asi nebude můj poslední dotaz.
Děkuji, Laura

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 73 zákoníku práce je možné při splnění tam uvedených podmínek vedoucího zaměstnance odvolat, nebo se ten může své funkce vzdát. Vedoucí zaměstnanec může být odvolán i bez uvedení důvodu. Pokud byl dodržen postup, tedy k odvolání došlo oprávněnou osobou, nelze se proti odvolání bránit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.