Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o radu ve věci reklamace nového bytu. Kupní smlouva k bytu je uzavřena mezi mnou nepodnikatelem a právnickou osobou - developerem bytu podle občanského zákoníku. Záruka na byt je stanovena kupní smlouvou na dva roky. Reklamoval jsem v záruční době vady, přičemž u některých jsem termín odstranění vady uvedl obecně větou: požaduji vadu odstranit v zákonem daných termínech. Otázka je: je toto postačující abych mohl tvrdit, že developer je v prodlení, pokud to do 30 dnů nestihl odstranit? Respektive má developer bytu povinnost vadu odstranit do 30 dnů, pokud termín pro odstranění vady mezi mnou a developerem není nijak specifikován?
Druhá otázka je: developer nestihl vady v zákonem daných termínech odstranit. Protože je vad v bytě více, chci od kupní smlouvy k bytu odstoupit. Je možné odstoupit i tehdy, když developer před zasláním odstoupení, ale po uplynutí zákonné lhůty pro odstranění vad projevil zájem vady odstranit, ale já jsem mu toto již neumožnil, protože termín pro odstranění vady uplynul a neprodloužil jsem jej? Radek


ODPOVĚĎ:
Jde-li o vadu, kterou lze odstranit, má kupující právo, aby byla bezplatně, včas a řádně odstraněna, a prodávající je povinen vadu bez zbytečného odkladu odstranit. Není-li to vzhledem k povaze vady neúměrné, může kupující požadovat výměnu věci, nebo týká-li se vada jen součásti věci, výměnu součásti. Není-li takový postup možný, může kupující žádat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit.

U neodstranitelné vady, která brání tomu, aby věc mohla být řádně užívána jako věc bez vady, má kupující právo na výměnu věci nebo má právo od smlouvy odstoupit. Táž práva přísluší kupujícímu, jde-li sice o vady odstranitelné, jestliže však kupující nemůže pro opětovné vyskytnutí vady (3x) po opravě nebo pro větší počet vad věc řádně užívat.

Jde-li o jiné vady neodstranitelné a nepožaduje-li výměnu věci, má kupující právo na přiměřenou slevu z ceny věci nebo může od smlouvy odstoupit.

Lhůta na odstranění je tedy bez zbytečného odkladu, což se bude posuzovat také podle charakteru vady, aby bylo možné opatřit si náhradní díly apod..

Pokud jde o zájem odstranit, ten nestačí, musí být vady bez zbytečného odkladu odstraněny.
Ve Vašem případě se však domnívám, že lhůta 30 dní je pro opravu bytu krátká. Z Vašeho dotazu vyplývá, že Vás developer před odstoupením od smlouvy kontaktoval za účelem odstranění vad, což je pro Vás, v případném soudním sporu nevýhodné. Doporučuji tedy dát developerovi ještě lhůtu 30 dní, a až poté od smlouvy písemně odstoupit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.