Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Po rozvodu jsem se vrátila do domu rodičů, který potřeboval rekonstrukci. Rodiče se rozhodli mně a mé sestře dům darovat. Sestra, která zde také bydlí, odmítla vlastnit polovinu domu s tím, že nechce mít žádné závazky a povinnosti, a tak byla zřízena 3 věcná břemena (matka, otec, sestra) na doživotní užívání domu, já jsem jeho vlastníkem. Na rekonstrukci jsem použila peníze z vypořádání po rozvodu.

Zajímalo by mě, zda budu v rámci možného budoucího dědického řízení muset za této situace sestře vyplácet podíl z domu a zda mám - v kladném případě - právo žádat o zrušení jejího věcného břemene. Děkuji, Magdaléna

ODPOVĚĎ:
Teoreticky je celá situace vyřešená a nemusela byste sestru vyplácet. Tím, že má bydlení doživotně zajištěné, tak jste v podstatě obě byly poděleny spravedlivě a dohodou. Jedině by musela výsledky dědického řízení napadnout před soudem pro neplatnost z důvodu vydědění (a to vydědění faktického nikoliv právního) – je to poměrně složitá právní konstrukce a tady si dovolím odkázat na svůj článek o dědictví, vydědění a závěti. Hlavně by Vaší sestřed tuto možnost musel někdo zkušený poradit, protože laika by to samo od sebe nenapadlo.
Věcné břemeno můžete zrušit jedině v případě, že zanikl důvod jeho zřízení nebo je zatížené nemovitosti jeho další existence ku škodě (např. v prvním případě - např. sestra si koupí jiný dům, nebo v druhém případě – např. sestra bude v domě ubytovávat bezdomovce).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.