Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Moje žena má se svým bývalým mužem firmu s.r.o. Je zde zapsaná jako jednatel společnosti, ale jen papírově, vše zařizuje její bývalý muž. Jde o společnost, kde on je zároveň jediným zaměstnancem, dělá korektury nových knih. Má oficiální příjem 7 000,- Kč a nedávno si pořídil nové auto, nejspíš na firmu. Můj dotaz je, zda může bez vědomí druhého jednatele, který je majitelem poloviny společnosti uzavírat smlouvy na nákup a na prodej majetku firmy?

Co hrozí mé ženě, případně jak se může bránit v případě úpadku firmy, který by byl z jeho viny? Nahlížet do účetnictví jí nedovolí. Děkuji, Erik

ODPOVĚĎ:
Jednatel nese odpovědnost za obchodní vedení firmy. Takže pokud by se dostala firma do problémů, dostane se do problémů i jednatel. Nemohu přesně říci, co všechno se může stát – záleží na tom, jaké jednatelské oprávnění je dohodnuto (zda jedná každý za sebe, nebo jednají jako celek – což je uvedeno v zakládacím dokumentu a z toho také pramení odpověď na otázku, zda může jednatel koupit majetek pro firmu bez vědomí druhého), jaké úkony, který z jednatelů provedl apod. Ale vzhledem k tomu, že původ problémů firmy (a to ať už finančních nebo jiných) se bude těžko hledat, bude se stejně těžko hledat zavinění konkrétního jednatele.
Vaše manželka se může obrátit na soud, protože je jí znemožňován výkon práv a povinností jednatele, a žádat, aby soud vyslovit zákaz tohoto znemožňování. A vzhledem k tomu, že nemá přehled o účetnictví firmy, o stavu pasiv a aktiv a podobně, byl by to rozumnější krok než se z firmy vyvazovat. Už teď totiž může být firma před krachem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.