Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj kolega, správce sítě, má jako takový přístup ke všem e-milům v rámci naší sítě. Již několikrát jsme zjistili, že si je nejenom čte, ale jejich obsah i dále šíří třetím osobám. Dokonce jeden e-mail vytiskl a předložil jej osobě, o které v tomto mailu byla řeč. Dá se říci, že šlo o ryze soukromou korespondenci, ale poněvadž mu prochází přes oči i spousta obchodních e-mailů vzniká tady obava, že by mohl dále šířit i tyto informace. Jak se proti tomu můžeme bránit? Dopouští se dotyčný trestného činu? Děkuji, Alena



ODPOVĚĎ:

Kromě zřejmého narušování soukromí adresátů se Váš kolega může dopustit porušování obchodního tajemství, a to je jak trestný čin, tak obchodněprávní delikt. Porušováním  obchodního tajemství je jednání, jímž jednající jiné osobě neoprávněně  sdělí,  zpřístupní,  pro  sebe  nebo  pro  jiného  využito obchodní tajemství, které může být využito v obchodní soutěži. Přitom není třeba aby došlo ke škodě, stačí naplnění některé z uvedených forem jednání. Podotýkám, že mu takové jednání ovšem musí být prokázáno.

Nejlepší by bylo na jeho jednání upozornit zaměstnavatele, protože může být ohroženo know–how společnosti.
Podotýkám, že ryze soukromá emialová korespondece (jak uvádíte) by neměla být na pracovní síti používána. Je to v rozporu se Zákoníkem práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.