Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2019 jsme podepsali (je nás více vlastníků) smlouvu o zprostředkování prodeje pozemků za dohodnutou cenu 600Kč/m2 s platnosti do 31.12.2020. Nová smlouva nebyla sepsána. Od roku 2023 probíhá etapový prodej. Za uskutečněný prodej dle smlouvy náleží paní makléřce provize 5% z ceny pozemku. Aniž by nás paní makléřka upozornila, poslala fakturu 5% provize + 21% DPH.

Cítíme se podvedeni ze strany makléřky, která měla možnost nám sdělit tuto skutečnost v den podpisu kupní smlouvy, když v žádné smlouvě nikdy DPH nebylo uvedeno. Ptám se, zda toto jednání je ze strany makléřky v pořádku. Děkuji za odpověď. S pozdravem hezkého dne Natálie.

 

ODPOVĚĎ:
Makléřka měla samozřejmě povinnost Vás informovat o tom, že je plátkyní DPH. Je třeba konstatovat, že uvádění cen bez daně z přidané hodnoty je nešvarem, který je podle názoru Sdružení na obranu spotřebitelů v rozporu se zákonem, nicméně zůstává zatím bez sankcí. Pro spotřebitele je zavádějící, když někteří prodejci uvádějí své ceny bez daně, jiní s daní, mohlo by se jednat i o nekalosoutěžní jednání. Tedy závěrem lze sdělit, že makléřka jednala klamavě, ale není zde možný postih nebo např. zneplatnění smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.