Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje dcera a zeť si ještě před uzavřením sňatku koupili rodinný dům tudíž jsou každý majitelem ideální 1/2 domu. Dům je zatížen hypotékou, přesně ale nevím, jak to řešili, ale myslím, že si figurují v hypotékách navzájem. Jelikož nastaly nějaké rodinné problémy, nejedná se ale o rozvod, ráda bych odkoupila zeťovu 1/2 domu s tím, že by i nadále platili stávající hypotéku a já bych si dobrala menší hypotékou částku, kterou bych jim vyplatila, nešlo by to ale na doplacení hypotéky předchozí.

Oni by řádně spláceli hypo jako doposud, ale polovina domu by byla oficiálně moje. Jde mi prostě jen o informaci, jestli můžu být vlastníkem 1/2 a úvěr by platili pořád oni. Nemůžu to nikde vyčíst, všude se píše jen o tom, že z prodeje nemovitosti se zaplatí přednostně hypotéka, popř. nový majitel převezme úvěr, ale jak je to v našem případě jsem nikde nezjistila. Jako nový majitel bych samozřejmě souhlasila s jejich stávající zástavou. Nevím, jestli jsem to napsala srozumitelně. ale děkuji předem za odpověď. Silvie.

 

ODPOVĚĎ:
Souhlas s odprodejem byť části nemovitosti zatížené hypotékou Vám musí udělit banka. Podíl na nemovitosti lze určitě převést tj. prodat, darovat a podobně. První kroky v této situaci by tedy měly vést do bankovního ústavu, kde má Vaše dcera se zetěm hypotéku sjednanou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.