Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V září 2022 jsem podepsal smlouvu na FVE na klíč a zaplatil zálohu. Dle původní domluvy mělo být namontováno do konce listopadu 2022. Poté do 20 prosince. Poté do 25 ledna 2023 (2 dny před montáží se zjistilo že není stále vyřízena dotace ze strany dodavatele takže opět odsun. Žádost o dotaci schválena 23.2.2023.

Ve smlouvě s dodavatelem je psáno, že nejpozději v den schválení dotace doručí materiál pro montáž FVE na adresu montáže a že do 30-ti dnů od schválení proběhne montáž FVE. Dnes (10.05.2023) je 5.5.2023 a nemám ani termín montáže natož materiál. Zaplacená záloha přes 300.000 Kč od září. Majitel telefon v podstatě nebere a když už ano, tak jen řekne že má jednání a ozve se hned jak to bude možné (samozřejmě se neozve několik dní a stále se to opakuje dokola). Výmluv proč to nejde jsem slyšel již asi 30 (nejsou podklady, nemám lidi, museli jsme změnit montážní firmu, bolí mě zub atd...). Jaký by měl být následný postup? Odstoupení od smlouvy? Jak z nich dostat zpět zaplacenou zálohu? Popřípadě čím "pohrozit", aby se něco hnulo a přeci jen montáž proběhla v dohledné době? Přeji hezký den. Havel.

 

ODPOVĚĎ:
Doporučuji primárně zaslat tzv. předžalobní výzvu, ve které popíšete celou situaci a vyzvete k dodání materiálu a provedení montáže. Zde se odkažte na text smlouvy.
Současně (pokud tak předvídá smlouva) uplatněte nárok na sankce dle smlouvy (např. jestliže smlouva hovoří o tom, že v případě prodlení zhotovitele s montáží máte právo na smluvní pokutu, uvést, že požadujete zaplacení smluvní pokuty za prodlení ve výši „xy“ Kč).
Vzor výzvy naleznete zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014).
Jestliže nebude na výzvu adekvátně reagováno, můžete od smlouvy písemně odstoupit a požadovat vrácení zálohy.
Doporučuji komunikovat výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.