Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosímo radu ohledně dodatku smlouvy k pachtu.   Můj tatínek mi daroval dva pozemky, někdy v roce 2015 ji propachtoval zemědělské firmě Bonagro a. s. (je to vlastně bývalé ZD) a pachtýř mi poslal návrh dodatku, který přikládám. Součástí dodatku NENÍ kopie původní smlouvy mezi mým tatínkem a pachtýřem. Paní z firmy Bonagro mi po telefonu upřímně sdělila, že jsem první, s kým takový dodatek uzavírají a přislíbila mi poslat naskenovanou původní smlouvu.

Mé laické právní povědomí mi říká, že původní smlouva nebo nějaká její "ověřená" kopie by měla být přílohou dodatku, jinak bych podepisoval něco neúplného. Originál bych raději ponechal tatínkovi. Navíc mi přijde laicky podivné, kdybych chtěl smlouvu vypovědět a přišel jen s obyčejnou kopií, kterou jsem si mohl vyrobit jakýmkoliv způsobem. Jaký je tedy v případě dodatků správný postup a jak se v nich přistupuje k originálu?

 

ODPOVĚĎ:
Se  změnou vlastníka věci  (pozemku) přechází práva a povinnosti z  pachtu na nového vlastníka jako propachtovatele. Ideálně by Vám měl Váš tatínek ponechat „jeho“ pachtovní smlouvu, neboť nyní je závazná již jen pro Vás a veškeré záležitosti, i ty, které vznikly v době, kdy byl propachtovatelem ještě Váš tatínek, musí pachtýř řešit již jen s Vámi. Váš tatínek si může pro svůj klid ponechat kopii smlouvy a Vám poskytnout originál, kterým byste jakožto propachtovatel měla disponovat. Pachtýř svůj stejnopis smlouvy má a není povinen zajišťovat stejnopis ať už ve formě originálu či ověřené kopie i Vám. Zákon nevyžaduje přikládání měněné smlouvy k dodatku, a to ani v prosté kopii. Navíc dodatek je vyhotovován dvakrát, smlouva by pak musela být také přiložena dvakrát, tedy ke každému dodatku. Je na každé smluvní straně, aby si vedla řádně svou smluvní dokumentaci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.