Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vzhledem k tomu, že vlastním spousty věcí, které nijak zvlášť nevyužívám, tak bych si chtěl vyřídit živnostenský list a začít pronajímat tyto věci. Je možné po zavedení živnosti zakoupit např. novou sekačku za 10.000 Kč včetně DPH a tu následně využívat k pronájmu? A zároveň si požádat v prvním zdaňovacím období o vrácení daně za nákup věci potřebné k podnikání (nová sekačka)? Děkuji.

ODPOVĚĎ:
Pokud se stanete plátcem DPH, tak při registraci jako plátce DPH, tedy v prvním zdaňovacím období, máte podle § 79 odst. 1 zákona č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty, nárok na odpočet DPH z majetku, který jste pořídil jako podnikatel (už jako osoba se živnostenským listem, tedy na Vaše IČ) v období 12 po sobě jdoucích měsíců přede dnem, kdy jste se stal plácem DPH, tento majetek musí být zároveň součástí Vašeho obchodního majetku ke dni, kdy jste se stal plátcem DPH (tím je myšleno, že o tento majetek budete vést v daňové evidenci). Pokud budete sekačku používat výhradně k pronájmu, potom můžete uplatnit odpočet daně v plné výši, pokud ji budete využívat i k sekání vlastní zahrady, potom můžete uplatnit odpočet DPH pouze v poměrné výši, procentem podle využítí pro soukromé/výdělečné účely. Budete plátce DPH, tak budete mít povinnost z úplaty za půjčení sekačky odvádět DPH.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.