Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Měl bych prosím dotaz ohledně podmínek v kupní smlouvě při prodeji domu ze strany prodávajícího. Je tam dodatek, že veškeré úpravy domu, přístavby na pozemku, např. pergola, sauna atd. musí být odsouhlaseny s předchozím majitelem. Chtěl bych se zeptat, zda je toto vůbec ze zákona možné, jestliže dům a pozemek budou potom v mém vlastnictví.

Předchozí majitel má pouze okolní pozemky. Pokud by to tedy bylo ve smlouvě, je to neplatné? Druhá věc je formulace této věty "Za důvody neuzavření smlouvy na straně zájemce se nepovažuje nedodržení smluvních podmínek uvedených v bodě 13, dále nesprávné vyměření geometrického plánu se všemi věcnými břemeny.". Osobně větu chápu tak, že je v neprospěch mě, jako zájemce a že pokud bude špatně vyměřen pozemek, který momentálně ještě není zaměřen, nebyl by to důvod toho, že neuzavřu smlouvu, tím pádem přijdu o rezervační poplatek. Bylo nám řečeno, že formulace této věty ale naopak hraje v můj prospěch. Můžete mi říci Váš názor, prosím? Děkuji za odpovědi.

 

ODPOVĚĎ:
Nový občanský zákoník vychází ze zásady, že na jednání, které by nebylo platné se pohlíží jako na jednání platné, pokud s ním obě strany souhlasily. Ujednání, které je tedy ve smlouvě stran souhlasu bývalého majitele je rozhodně Vás znevýhodňující a neplatné, nicméně z opatrnosti bych rozhodně trvala na vypuštění této formulace. A pokud jde o vyměření, mám za to, že to správně chápete Vy a za této situace je značné riziko do koupě jít.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.