Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byli u mě topenáři udělat nový rozvod topení. Vše bylo domluveno ústně, bez smlouvy o dílo. Při smluvním ujednání byla domluvena cena za jimi navrhnutá tělesa, rozvod, bourací práce apod. Když přijeli, dodali 2 menší tělesa než bylo domluveno a odmítli dělat bourací práce, že nemají vybavení.

Že by si ho museli vypůjčit a to že hodně draze zaplatím (15.000 Kč za vrtáky). Tedy bourací práce udělal můj přítel. Oni jen napojovali topení. Po ukončení práce trvali na sjednané ceně. Při mém upozornění na dodaná menší tělesa a neodvedenou práci, se mi vysmáli, že tělesa dali domluvená a práci by měli hotovou do půl hodiny a slevili 1.000 Kč. Nechali si zaplatit 145.000 Kč za rozvod 7 topení. Fakturu mi vystavili, "Za rozvod topení". Požadovala jsem konkrétní rozpis za použitý materiál, radiátory, dopravu, práci. Zatím nic nedodali, nereagují. Mám právo požadovat fakturu konkrétní? Je možné nechat posoudit jiným odborníkem vykonanou práci/cenu a poté práci reklamovat a požadovat vrácení peněz? Děkuji. Ivana.

 

ODPOVĚĎ:
Mezi Vámi došlo k uzavření ústní smlouvy, která je pro strany závazná. Jestliže bylo dodáno jiné než objednané zboží (menší tělesa), jedná se o vadu a můžete ji reklamovat (požadovat dodání toho, co bylo domluveno, nebo můžete žádat slevu z ceny). V případě faktury je oprávněný požadavek na rozpis jednotlivých položek.
Doporučuji se obrátit písemně na topenáře, vytknout všechny vady (menší tělesa, neprovedené práce, faktura) a požadovat jejich vyřešení např. Slevou z ceny (u těles by bylo možné požadovat dodání těch, která byla dohodnutá). Jelikož se jedná o smluvní vztah, posouzení jinou osobu zde není příliš na místě, protože každý řemeslník má odlišné ceny. Odborníkem může být posouzena typicky kvalita provedené práce. Slevy z ceny se pak můžete domáhat i před soudem, pokud nebude ze strany topenářů na tento Váš požadavek adekvátně reagováno.
Doporučuji komunikovat výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.