Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (2 hlasů)

Ráda bych vám poslala "smlouvu", která byla původně jen "přihláškou" k nalezení levnějšího dodavatele el. energie. Firma České úspory s. r. o. mi telefonicky sdělila, že když s nimi podepíšu přihlášku, tak se k NIČEMU nezavazuji a jen přistoupím k dalším lidem a utvoříme tak "množstevní" slevu, kdy oni budou moci našim jménem najít levnějšího dodavatele el. energie.

Pan zástupce (u auta) dost chvátal, (já také - mám náročnou práci a 3 děti) předložil mi k podpisu "přihlášku" (ze které se při bližším zkoumání stala "smlouva") a dále souhlas se zpracováním osobních údajů. Byla jsem telefonicky ujištěna, že se k ničemu nezavazuji. Jaké je nyní moje překvapení, když mi po pár měsících přišla nejenom výpověď podaná mým jménem stávajícímu dodavateli energie, ale také rovnou už podepsaná nová smlouva u NOVÉHO dodavatele energie (Lama Energy). Když jsem nyní zkoumala "přihlášku"/smlouvu, vidím, že je značně jednostranně postavená a zákazníka znevýhodňuje v každém směru. Také se v podstatě NENÍ MOŽNÉ vyhnout jejich nastavené pokutě 5.000 Kč, za jakékoli "porušení" smlouvy, za níž se považuje i odstoupení!! Jsem z toho znechucená, byla jsem jasně zmanipulována a ráda bych věděla, zda se mohu v takovém případě bránit. Také se mi moc líbí závěrečná věta, o tom, že "jsem se mohla se smlouvu a všemi dokumenty seznámit v předstihu" což není vůbec pravda, emailem mi nikdy nic nepřišlo. Budu moc ráda, když se na toto podíváte a řeknete mi možnosti, jak z toho ven (napadnutí "smlouvy"). Moc děkuji předem, s pozdravem Gábina.

 

ODPOVĚĎ:
Ve Váš neprospěch hovoří to, že jste podepsala dokument, aniž byste si jej řádně přečetla (skutečnost, že jste časově vytížená, není v tomto případě omluvou). Zákon sice umožňuje odstoupit od smlouvy uzavřené mimo obchodní prostory, nicméně pouze do 14 dnů od jejího podpisu, což již ve Vašem případě uplynulo. Nicméně můžete podat podnět k prověření k Energetickému regulačnímu úřadu, který vykonává dozor v této oblasti, kontakt zde: www.eru.cz.
Zmiňovaná smluvní pokuta se uplatní pouze v několika případech, pokud porušíte povinnost: uzavřít smlouvu s vybraným dodavatelem, nezahájíte odběr, ukončíte smlouvu do 15. dnů od zahájení odběru, neposkytnete potřebnou součinnost. Smlouvu je možné vypovědět, kdy následně zaniká uplynutím výpovědní doby. Nicméně je potřeba nejdříve důkladně prostudovat samotnou smlouvu s novým dodavatelem. Doporučuji tedy nejdříve prozkoumat smlouvu s novým dodavatelem, za jakých podmínek a kdy je možné smlouvu vypovědět. V této věci se můžete obrátit také na některého z advokátů, kontakt zde: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.