Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V lednu roku 2020 jsme s přítelem koupili od cestovní kanceláře zájezd do Rumunska, který se měl konat v květnu 2020 a přítel využil 10.000 Kč z FKSP od zaměstnavatele. Na začátku května nám CK sdělila, že se veškeré zájezdy do Rumunska ruší a nabídla náhradní termín v září s tím, že nechtěli slyšet nic o tom, že na zájezd nechceme, ale nutila nás posečkat.

V srpnu 2020 jsme se snažili zjistit od CK, zda se bude zájezd konat, protože Rumunsko bylo stále v červených, tudíž jsme chtěli zájezd zrušit a zažádat o voucher nebo přesunutí zájezdu na příští rok. CK nás přemluvila, abysme ještě vydrželi, že teď řeší zájezdy pouze s týdenním předstihem. Už jsme se smiřovali s tím, že zájezd nebude a vzhledem k tomu, že přítel pracuje u policie a změnili mu kvůli covidu rozpis a dovolenou, bylo pro nás jednodušší, aby se zájezd už nekonal. To jsme se nakonec o dozvěděli 12 dnů před zájezdem s tím, že se to opravdu nekoná a máme si vybrat alternativu buď jiný zájezd nebo převést peníze na kredity, které můžeme využít příští rok. To jsme uvítali a byli rádi, že je to vyřešeno. Přítel si tudíž zrušil zbytek dovolené, ale ještě ten den večer nám psala slečna z CK, že se omlouvá, ale vzhledem k tomu, že vláda schválila Rumunsko do zelené barvy, zájezd se nakonec koná. Volali jsme do CK zpět s tím, že na zájezd už nemůžeme a ať si peníze z FKSP nechají. Paní nevěděla, co by nám řekla, tak se poptala a zavolala za pár dní zpět. Teď nám tvrdila, že aby se nezneužíval příspěvek z FKSP, pošlou ty peníze zpět zaměstnavateli v plné výši a je tudíž na nás zaplatit storno poplatek 70% ze svého. Přítel řekl, že nic nepodepíše a peníze zpátky nechceme a nic platit nebudeme. Lze se nějak bránit, když zaplaceno všechno je, ale prostě už se nemůžeme zúčastnit a peníze zpátky nechceme, takže CK o nic nepřijde? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Jestliže Vám bylo sděleno, že se zájezd kvůli epidemii koronaviru nekoná a Vy jste v návaznosti na to podnikli kroky (zrušení dovolené v práci apod.), nemůže pak po Vás CK požadovat storno poplatky apod. , pokud následně změní toto oznámení, zájezd se koná, ale Vy jej již absolvovat nemůžete.
Oznámení o tom, že se zájezd koná, by tak mělo být chápáno jako nabídnutí jiného termínu zájezdu, kdy máte samozřejmě možnost odmítnout.
Nemůžete být nuceni řešit situaci způsobem, jaký nastínila CK. Doporučuji se písemně na CK obrátit s tím, že s tímto postupem nesouhlasíte.
Doporučuji komunikovat s CK výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.