Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před několika lety (nyní 7/2020) jsem zakoupil online kurz obchodování na finančních trzích u firmy www.financnik.cz. Po čase jsem si uvědomil, že daný kurz klientům s velkou pravděpodobností nepomáhá k vydělání peněz nýbrž k jejich ztrátě, protože prodavači kurzu nikdy nepředložili žádný důkaz, že se s informacemi z daného kurzu sami skutečně živí.

Zažádal jsem tedy o důkaz, že se s danými informacemi z kurzu skutečně sami živí a na dotaz mi nebylo odpovězeno. V následujícím emailu jsem zažádal o vrácení peněz za daný kurz s dodatkem, že pokud mi peníze vráceny nebudou, udělám webovou stránku, kde napíšu negativní recenzi na jejich počínání, což jsem udělal. Bylo mi odpovězeno, že se jedná o trestný čin vyhrožování a že předávají email právnímu zástupci. Je to pravda, že se jedná o vyhrožování? Co bych měl v takovém případě dělat, případně s nimi komunikovat? Děkuji za pomoc. S pozdravem Zdeněk.

 

ODPOVĚĎ:
Samotné zveřejnění negativní recenze, která je ovšem pravdivá, neobsahuje smyšlené údaje, není samo o sobě trestným činem. Nemělo by ale docházet k tomu, že bude zveřejnění negativní recenze používáno jako prostředek nátlaku na druhou stranu – poskytovatele služby. Zde by v určitých případech mohlo být takové jednání posuzováno jako přestupek či případný trestný čin (posuzují se konkrétní okolnosti daného případu).
Proto pokud nejste spokojený s poskytovanými službami, je třeba je reklamovat postupem dle smlouvy – objednávky. Tj. vytknout vadu kurzu a požadovat odstranění vady, v tomto případě slevu z kupní ceny. Musí se ovšem jednat o vadu, tj. něco, co mělo být plněno v určité kvalitě a takto plněno nebylo (např. Pořadatel kurzu deklaroval, že informace obsažené v kurzu využívá ke své obživě apod.).
Doporučuji dále komunikovat výhradně v písemné formě. Doporučuji přeformulovat Váš požadavek na vrácení peněz dle výše uvedeného jako reklamaci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.