Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Uzavřel jsem s CK Fischer smlouvu o zájezdu na srpen 2020, to vč. pojištění. Zaplatil jsem zálohu. CK prázdninové zájezdy zrušila. S odvoláním na §5 zák. č. 185/2020 jsem odmítl voucher a podle odst. 5, §6 zák. jsem požadoval zpět veškeré dosud uhrazené platby. CK nereagovala v zákonném termínu a vrátila částku necelou. Na dotaz proč, regovala CK takto:

"Z Vámi uhrazené částky byla odečtena poměrná část pojištění, jelikož došlo již k čerpání dané služby. Cestovní pojištění bylo již čerpáno, od zakoupení zájezdu platí pojištění na zrušení cesty = pojišťovna se Vám zavázala uhradit případné stornopoplatky, které byste byli nuceni zaplatit cestovní kanceláři z ceny za zrušení zájezdu, bylo-li Vám znemožněno vycestovat z důvodů uvedených v pojistných podmínkách. Pojišťovna své závazky dodržela a je nutné dodržet závazky plynoucí z Vaši strany k pojišťovně. Odečtená část se týká pojištění, která spadá do kategorie doplňkové služby, není tedy součástí balíčku zájezdu, jedná se o službu dokoupenou navíc. Chápeme, že uvedené skutečnosti jsou pro naše zákazníky nepříjemné, skutečně je však nelze ze strany cestovních kanceláří nikterak změnit." Domnívám se, že je postup CK nezákonný, CK byla povinna vrátit VEŠKERÉ uhrazené platby. Prosím, je můj názor správný? Pokud ano, jak reagovat? Děkuji. Ladislav.

 

ODPOVĚĎ:
Zájezd dle dikce zákona nezahrnuje pojištění, to se řídí samostatnou smlouvou přímo s pojišťovnou. Dle Lex voucher se postupuje v případě zájezdu, nikoliv v případě pojištění, ačkoliv je pojištění vztaženo k objednanému (a zrušenému) zájezdu.
U pojištění doporučuji důkladně prostudovat pojistné podmínky, jak předvídají řešení této situace a jak se k takové situaci vztahují platby pojištění. Můžete se také písemně obrátit na pojišťovnu, u které bylo pojištění sjednáno, a požadovat přesnější informace.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.