Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2019 jsme si nechali postavit nový plot. Stavební firma provedla demolici starého plotu a po schválení projektu nám majitelka firmy předložila rozpočet stavby, který jsme s manželkou podepsali. Dále připravila neúplnou smlouvu o dílo, ke které jsme měli výhrady, pak ji opravila, ale nechtěla ji podepsat a pořád měla nějaké výmluvy.

V prosinci 2019 začala stavět plot, nedodržovala smluvní ustanovení, zejména harmonogram stavby. Zaplatili jsme tři faktury, celkem 80 % ceny. Nyní je plot postaven a chybí dodělat pár věcí. Majitelka nám poslala fakturu s doplatkem ceny. Během výstavby nám majitelka nepředložila žádné dokumenty k plotu. Požádali jsme o zaslání rozpočtu, který jsme oba podepsali. To odmítla, uvedla, že nám zasílala rozpočet s každou fakturou. Jenže to nebyl rozpočet, který jsme podepsali, je pozměněn a položky jsou jinak uvedené. V této situaci nevíme, jak máme postupovat. Jaká máme práva vůči stavební firmě? Je majitelka firmy povinna předložit nám dokumentaci plotu ke kontrole? Máme právo vidět faktury, ceny materiálů a náklady na práci? Obáváme se, že majitelka firmy nás drží v šachu a po zaplacení od ní nedostaneme požadované materiály. Předem Vám děkujeme za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Určitě máte právo na to, aby Vám zhotovitel předložil, jak dospěl k ceně, včetně poskytnutí i dalších podkladů, které zmiňujete. Ve Váš neprospěch trochu hovoří to, že nemáte podepsanou písemnou smlouvu, takže se vychází z ústní domluvy a jiných dokladů. Mezi tyto doklady pak mohou patřit i faktury. Pokud jste zaplatili faktury, ve kterých jsou jednotlivé položky rozpočtu finančně jinak vyčíslené jak ve Vámi podepsaném rozpočtu, mohlo by být toto považováno jako Vaše uznání nové hodnoty těchto položek.
Doporučuji společnost písemně vyzvat k předložení požadovaných dokladů a opravě poslední faktury tak, aby odpovídala původně podepsanému rozpočtu, můžete také podat podnět k české obchodní inspekci, aby prověřila tento postup společnosti (kontakt: www.coi.cz). V případě, že by společnost stále odmítala podklady poskytnout, doporučuji celou záležitost se všemi podklady, které máte k dispozici (včetně emailové komunikace, sms apod.), předložit některému z advokátů k posouzení - kontakt zde: www.advokatikomora.cz.
Doporučuji komunikovat výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.