Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám na Vás prosbu ohledně zrušení dovolené v Turecku. Máme zaplacenou zálohu na dovolenou v Turecku s all inclusive. Cestovní kancelář nám nabízí za rušení dovolené storno poplatek ve výši 5.960 Kč a nebo vycestovat dle současných vydaných opatření.

Současný stav nařizuje nošení roušek jak v letadle, tak i jsou vydané soubory opatření v dané destinaci (omezen pohyb na pláži a u bazénu, změna podávání a konzumace jídla a pití, atd). Dovolenou jsem si objednával za jiných podmínek, kdy nebyly tyto opatření. Za současných podmínek bych dovolenou neobjednával. Jsem po operaci plic a tím pádem v rizikové skupině. Jak mám prosím postupovat, aby mi cestovní kancelář za zrušení dovolené neúčtovala storno poplatek. Dopis CK:
Vážený kliente,
ceníme si toho, že jste se rozhodl pro nákup zájezdu u naší cestovní kanceláře. Uvědomujeme si, že pandemie nemoci Covid19 ve Vás může vyvolávat nejistotou a možná právě teď zvažujete, jestli na svoji dovolenou skutečně odcestujete.
Plnit Vaše cestovatelské sny vnímáme jako naše poslání. Rozhodně však nechceme vydělávat na Vašich obavách. S našimi partnery z řad leteckých společností a hoteliérů se nám podařilo vyjednat podmínky, díky kterým od Vás budeme v případě zrušení letního zájezdu požadovat pouze minimální stornopoplatky. Jestliže se nyní rozhodnete Váš zájezd zrušit, zaplatíte jen 5960 Kč. Případný přeplatek Vám zašleme zpět na účet.
Pokud nám to situace dovolí, jsme připraveni udělat maximum pro to, aby dovolená proběhla přesně podle Vašich představ. Nechceme však, abyste na ni odlétali v nejistotě a obavách. Proto Vám nyní dáváme možnost přehodnotit Vaše plány s minimálními finančními náklady.
Pokud na svých plánech zatím nic měnit nechcete, o své peníze se samozřejmě bát nemusíte.
V případě, že kvůli nemoci Covid19 nakonec nebudete možné na dovolenou odcestovat, dostanete od nás voucher na celou částku, kterou jste doposud za zájezd nebo zálohu zaplatili.
Předem děkuji za odpověď. Ludvík.  

 

ODPOVĚĎ:
Zákon umožňuje bezplatně (bez storno poplatků) zrušit zájezd (odstoupit od uzavřené smlouvy) za těchto podmínek:
Zákazník má právo odstoupit od smlouvy před zahájením zájezdu bez zaplacení odstupného, jestliže v místě určení cesty nebo pobytu nebo jeho bezprostředním okolí nastaly nevyhnutelné a mimořádné okolnosti, které mají významný dopad na poskytování zájezdu nebo na přepravu osob do místa určení cesty nebo pobytu. V takovém případě má zákazník právo na vrácení veškerých uhrazených plateb za zájezd, nemá však právo na náhradu škody.
Ačkoliv je možné zájezd do cílové země uskutečnit, opatření přijatá za účelem snížení rizika přenosu nákazy koronavirem podstatně omezují klienta v plnohodnotném využití zájezdu.
Zde doporučuji obrátit se na cestovní kancelář s tím, že ačkoliv je možné zájezd uskutečnit, přijatá opatření jsou tak omezující, že de facto podstatnou měrou omezují možnosti samotného zájezdu a jeho účel (mají významný dopad na poskytování zájezdu) a požadovat vrácení celé částky bez jakýchkoliv storno poplatků. Cestovní kancelář je pak oprávněna Vám místo vrácení poskytnout voucher s platností do 31.8.2021 na zakoupení zájezdu.
Voucher můžete odmítnout a požadovat vrácení peněz, pokud osoba, která s cestovní kanceláří uzavřela smlouvu (podepsala smlouvu), spadá do některé z následujících skupin:
- držitel průkazu osoby se zdravotním postižením,
- osoba vedená v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání,
- těhotná žena či osoba čerpající mateřskou nebo rodičovskou dovolenou,
- osamělý rodič pečující o nezaopatřené dítě (samoživitel),
- osoba starší 65 let,
- zaměstnanec, který ke dni doručení oznámení cestovní kanceláře o využití ochranné doby nemohl po dobu nejméně 30 dnů konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele podle § 208 a 209 zákoníku práce,
- škola nebo školské zařízení, které jsou zapsány do rejstříku škol a školských zařízení.
Doporučuji komunikovat s cestovní kanceláří výhradně v písemné formě.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.