Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

U CK Exim Tours jsme zakoupili zájezd do Turecka 24.7.2020 (odlet). Vzhledem k epidemiologické situaci (pandemie koronaviru) tam, kterou bedlivě sleduji to nevypadá moc příznivě. Už jsem požádal o storno zájezdu podle § 2535, kde se odvolávám na situaci a obavy z nákazy koronavirem COVID-19.

Nehledě na to, že služby hotelu nebudou 100%. Nemám zájem o lex voucher. Pokud by se zájezd neuskutečnil, tak mám nárok na vrácení peněz a voucher přijmout nemusím? Jinak CK posunula storno z 65. dní před odletem a to na více jak 30 dní před odletem. Děkuji za odpověď Ivan.

 

ODPOVĚĎ:
Odstoupit od smlouvy kvůli koronaviru je možné, nicméně mělo by být učiněno v ne příliš velkém časovém předstihu. Ust. 2535 občanského zákoníku totiž dává zákazníkovi právo odstoupit od smlouvy bez placení jakýchkoliv storno poplatků, v současné době kvůli koronaviru. Ovšem nyní ještě nemusí být zřejmé, jaká bude situace na konci července, doporučuji vyčkat a pokud by se situace nezlepšila, znovu zaslat odstoupení od smlouvy (nemusíte žádat o storno, odstoupení od smlouvy je jednostranné právní jednání a není třeba jeho schválení ze strany CK).
Obecně je cestovní kancelář oprávněna vystavit Vám voucher s platností do 31.8.2021 místo vrácení peněz. Voucher mohou odmítnout pouze vybrané skupiny osob (u ostatních osob toto právo není) :
- držitel průkazu osoby se zdravotním postižením,
- osoba vedená v evidenci úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání,
- těhotná žena či osoba čerpající mateřskou nebo rodičovskou dovolenou,
- osamělý rodič pečující o nezaopatřené dítě (samoživitel),
- osoba starší 65 let,
- zaměstnanec, který ke dni doručení oznámení cestovní kanceláře o využití ochranné doby nemohl po dobu nejméně 30 dnů konat práci pro jiné překážky na straně zaměstnavatele podle § 208 a 209 zákoníku práce,
- škola nebo školské zařízení, které jsou zapsány do rejstříku škol a školských zařízení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.