Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželem nám již byla schválena hypotéka a byla podepsána smlouva o hypotéčním úvěru. Nyní banka požaduje odhad našeho bytu (zástava) jejich odhadcem, který musí prohlídku uskutečnit osobně. Náš finanční poradce se též podivoval, že chce banka nyní dělat odhad bytu, když samotný odhad už je hotový (posílali jsme fotky a požadované informace).

Nicméně nemáme ani tak problém s osobním odhadem bytu, kdy k nám odhadce dorazí, přeměří byt, pořídí fotodokumentaci, ale máme problém s načasováním kvůli současnému stavu s koronavirem. Lhůtu pro tento fyzický odhad odhadcem na naší žádost banka nakonec posunula o 80 dní, ovšem nevím, jaká bude situace a pokud budeme chtít čerpat např. za měsíc, tak nám peníze bez tohoto fyzického odhadu banka nepustí. Samozřejmě v bytě momentálně nechceme cizího člověka, byť s rouškou a rukavicemi, který může být potencionálně nakažený. A můj dotaz zní - lze v současném nouzovém stavu státu a za stávající situace (koronavir) provádět osobní prohlídky a odhady nemovitostí odhadcem a trvat na nich ze strany banky, nebo se mohou jakkoliv nahradit tak, aby banka souhlasila? Jde mi o právní posouzení, čím zákonným se "ohnat" a co použít pro vysvětlení bance, abychom v současné situaci nemuseli pro tento úkon pouštět cizího člověka do bytu, kde máme malé dítě. Ještě uvedu, že jsme v kontaktu s určeným odhadcem, který nám řekl, že prohlídka musí být provedena osobně, protože za ní osobně ručí a nelze prý provést například online - videohovorem a podobně. Děkuji a prosím o radu. Alice.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel žádné nařízení, které by vylučovalo za aktuální situace nouzového stavu osobní účast odhadce neexistuje. Rovněž neexistuje žádná povinnost bank odsouvat tyto požadavky za účelem schválení hypotéky. V současné době jsme naopak svědky toho, že banky bez ohledu na nouzový stav a logicky následnou ekonomickou katastrofu pro většinu běžných občanů požadují stále splácení hypoték a úvěrů jako dosud, bez ohledu na situaci. Výsledkem je tedy bohužel taková skutečnost, že buď se požadavkům banky podvolíte nebo hypotéku dostat nemusíte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.