Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přítel uzavřel smlouvu o hypotečním úvěru na 1.300.000 Kč na dům v r. 2006. 2009 se odstěhoval na Slovensko, na bance byl nahlásit změnu adresy a žádal o snížení splátek. Banka sdělila, že splátky budou sníženy, že mu dá vědět. Úvěr byl na nemovitost v Čechách. Poté, co se odstěhoval přítel na Slovensko, došlo k soudnímu prodeji zástavy - jeho domu v Čechách a přítel se o tom vůbec nedozvěděl.

Nic mu nebylo z banky zasláno. Nemovitost mu tedy byla prodána a přítel se domníval, že se banka uspokojila z výtěžku prodeje. Avšak následně přišla žaloba na částku ve výši úvěru, ponížená o pár splátek, ale vůbec nebyl započítán ten výtěžek prodeje, soud toto neřeší a je to prý na příteli, aby doložil kolik splatil na úvěr. Žádné vykonávací řízení již následně není u soudu vedeno. Může přítel žádat, aby banka doložila, jak naložila s výtěžkem za nemovitost? Děkuji

 

ODPOVĚĎ:

Ano, samozřejmě lze žádat o informaci, jak bylo s výtěžkem prodeje naloženo. Pokud se jednalo o soudní prodej zástavy, bylo by nejlepší začít studiem soudního spisu, z něhož byste se všechny podstatné záležitosti měli dozvědět včetně naložení s výtěžkem zpeněžení. Doporučuji tedy nejprve navštívit soud, v jehož obvodu přítel bydlel či v jehož obvodu nemovitost leží, poté teprve případně kontaktovat banku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.