Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám podepsanou směnku bez protestu, ale výstavce (ten kdo mi má zaplatit) nelze dohnat ani jinak kontaktovat. Na trvalé adrese již dávno nikdo nebydlí, ale v občanském průkazu, tedy OP ji má stále zapsanou. Rozhodl jsem se tedy směnku odprodat. Směnka byla podepsána 08/2017. Jak jsem zjistil, měla by být ještě rok v platnosti, poté bude expirovaná a promlčená.

Můj dotaz se týká odprodeje. Obávám se, že ten kdo ji ode mne koupí a nepodaří se mu vymoci dlužnou částku na výstavci může ji poté vymáhat na mě. Proto se ptám, zda je nějaká jasně a jednoduše napsaná věta (nebo slovo), která by měla ve smlouvě být, aby bylo jasné, že moje osoba byla vyvázána a již na ní nelze uplatňovat jakékoliv nároky. Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Emil.

 

ODPOVĚĎ:
Směnku je podobně jako jiné cenné papíry možné převádět nebo prodávat. K převodu směnky nejčastěji dochází rubopisem (indosamentem), kdy se nový vlastník směnky jednoduše vyznačí na její zadní stranu. Nový vlastník směnky nastupuje do všech práv a povinností původního, takže pokud je nový vlastník vyznačen na zadní straně směnky, nehrozí Vám, že by mohl dlužnou částku vymáhat po Vás.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.