Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byl jsem nájemníkem v nemovitosti, kde mi k 31.5.2019 skončil nájem. Dne 14.3.2019 jsem uzavřel smlouvu s M& M reality, která měla platnost do 30.9.2019, aby našla nového nájemce. Nyní chce po mě M& M reality zaplatit provizi, neboť jsem prý porušil smlouvu, i když jsem nebyl majitel nemovitosti, ale jen nájemce.

Jednalo se o inzerát na odstupné a přenechání nájemní smlouvy (za prodejnu zboží). Mně skončila k 31.5.2016 smlouva a od 1.6.2019 tam již byl jiný nájemce, kterou si ale uzavíral majitel nemovitosti a ne já. Mohu se Vás zeptat jak toto řešit? Má realitka nárok na zaplacení provize, i když mi nájem skončil dohodou k 31.5.? Chtějí se domluvit i na snížení “provize” (takže asi jejich právní jistota není tak velká). Mimochodem ve smlouvě je zadaná špatná adresa jakožto chyba jejich systému. Díky s pozdravem Aleš.

 

ODPOVĚĎ:

Případné nároky realitní společnosti stanovuje smlouva. Je pro Vás velkou výhodou, že máte smlouvu v písemné podobě, doporučuji tedy důkladně tuto smlouvu prostudovat, popř. i další listiny, které jste podepsal. Tyto budou přesně stanovovat, v jakých případech má realitka právo na provizi a kdy nikoliv. V případě přetrvávajícího sporu se můžete obrátit i na některého advokáta (kontakt zde: www.advokatikomora.cz).
Co se týká špatné adresy, ta by teoreticky mohla mít vliv na platnost smlouvy, nicméně zde záleží zejména na tom, zda ze smlouvy jednoznačně vyplývá či nikoliv, že se jedná o pouhou chybu v psaní.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.