Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně situace, do které jsem se dostal: dne 13.3.2019 jsem si na 1 den v rámci voucheru od zážitkového portálu vypůjčil vozidlo. Součástí výpůjčky bylo i uhrazení vratné zálohy 10.000 Kč, kterou jsem odeslal na uvedený účet (v emailové písemné komunikaci) v den výpůjčky, tj. 13.3.2019, převodem z účtu, jak po mně bylo požadováno (termín byl dojednávám narychlo na ten samý den, záloha údajně kvůli transparentnosti a legislativě musela být odeslána na účet,

nemohla prý být složena v hotovosti). V den výpůjčky vozidla jsem podepsal smlouvu o nájmu dopravního prostředku, ve které společnost uvádí, že vratnou zálohu jsou jako pronajímatel povinni vrátit mé osobě, jakožto nájemci, do tříseti pracovních dnů od vrácení předmětu nájmu.
Vzhledem k faktu, že, jak sami uvádí, slouží vratná kauce zejména pro případné pokrytí způsobené škody na vozidle, nebo úhradu za způsobené dopravní přestupky, či pokuty, a vzhledem k tomu, že k žádné této skutečnosti během doby, kdy jsem měl vozidlo v nájmu, nedošlo, považuji další zadržování mnou uhrazené kauce za neodpostatněné, s odkazem na paragraf 1813 Nového občanského zákoníku č. 89/2012 Sb. , a po několikáté jsem firmu písemně žádal o její vrácení (které, podle písemného sdělení pana majitele, běžně proběhne "co nejdříve následující měsíc po výpůjčce"-do této chvíle (1.7.2019) se tak nestalo).
Prosím o sdělení, zda je takto dlouhá doba pro zadržování vratné kauce opodstatněná, či nikoliv a zda mi nějak pomůže, pokud po neúspěšných písemných dotazech a žádostech o vrácení kauce pošlu společnosti Výzvu k vydání kauce ve smyslu výzvy k vydání bezdůvodného obohacení. Předem děkuji za odpověď a rozbor, přeji hezký den. Jindřich.

ODPOVĚĎ:
Tři sta dnů na vrácení zálohy je opravdu netradiční, tím spíše, pokud již zážitek proběhl, byl jednorázový a ihned po jeho skončení bylo možné zjistit, zda došlo k nějakému poškození vozidla apod. Výzvu k vrácení určitě zašlete, nikoliv ovšem na vydání bezdůvodného obohacení, ale na vrácení složené kauce, jelikož její účel byl již naplněn, odkazujte se také na tvrzení majitele, že vrácení proběhne do měsíce. Můžete se také obrátit na Českou obchodní inspekci, aby ta prošetřila tento postup pronajímatele.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.