Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme rodina s dvěma syny, 12 a 16 let. Bydlíme v domě, který je celý v majetku manželky, neboť ho zdědila po svých rodičích. K domu patří ještě přilehlá zahrada a truhlářská dílna, kterou jsem ovšem již stavěl já v době začínajícího manželství před 22 lety (1996). Jsem truhlář a tato dílna je jediným zdrojem mé obživy. Pracuji v ní jako živnostník a vyrábím zde nábytek.

Než se mi povedlo dílnu i vybavit stroji, abych se zde mohl začít živit, trvalo to dalších mnoho let (jeden stroj - vždy pět let stavebního spoření, takto 3x).
Manželka se nyní chtěla rozvádět. Podala i žádost o rozvod, ale těsně poté se ocitla s vážnou nemocí v nemocnici. Když se blížilo první stání u soudu, nechala ho odročit, ale před druhým termínem žádosti stáhla, protože zřejmě tušila, že by soud svěřil děti do péče mně, když je tak vážně nemocná.
Z nemocnice, kde byla 14 dní, se už ale nevrátila domů a šla bydlet k sestře do Prahy, kde je už déle než 3 měsíce.
Nyní přijela za syny na návštěvu a sdělila mi svůj plán, kvůli kterému vám nyní píši: chtěla by mě dostat z domu, ale když vidí, že dobrovolně neodejdu (kvůli dětem a kvůli dílně, která mě a děti živí), řekla, že barák prodá.
Mohu se nějak bránit? Barák je její, pozemek také a dokonce i dílna, kterou jsem sice stavěl i platil já, ale psaná je na manželku, neboť stojí na jejím pozemku.
Může manželka bez problémů dům prodat bez ohledu na to, že jsem tady já, mám tu trvalé bydliště a živnost a odejít nechci? Mohu se nějak bránit? Může manželka říct, že jí nezajímá, že nemám kam jít a kam bych odvezl truhlářské stroje (ty vážně nemám kde jinde uskladnit)?
A ještě otázka - neměla by manželka v případě mého vynuceného vystěhování povinnost sehnat pro mě a pro děti náhradní ubytování?
Děkuji, Martin

 

ODPOVĚĎ:
Nový občanský zákoník velmi zásadně oproti předchozí úpravě změnil chápání rodinné domácnosti, v tomto konkrétním případě rozhodně ve Váš prospěch. Nový občanský zákoník totiž stanoví, že manžel, kterému patří nemovitost, v níže celá rodina bydlela s úmyslem zdržovat se zde trvale, je povinen se zdržet všeho a předejít všemu, co může bydlení druhému manželovi znemožnit nebo ohrozit. Manžel, který je oprávněn s domem nebo bytem nakládat, tak nesmí bez souhlasu druhého manžela zejména:
- takový dům nebo byt zcizit (prodat) nebo
- k domu, jeho části nebo k celému bytu zřídit právo, jehož výkon je neslučitelný s bydlením manželů nebo rodiny (např. pronajmout cizí osobě).
Manžel může samozřejmě s domem nebo bytem nakládat se souhlasem druhého manžela, tj. manželka by dům mohla prodat pouze pokud byste s tím souhlasil. Bez Vašeho souhlasu by manželka prodat dům mohla pouze až poté, co by Vám zajistila po všech stránkách obdobné bydlení s bydlením dosavadním.
V případě, že by se přesto rozhodla nakládat s domem či bytem, kde se nachází rodinná domácnost, bez Vašeho souhlasu a rovněž bez zajištění obdobného bydlení, jste v souladu s ustanovením § 747 odst. 2 o. z. oprávněn se dovolat neplatnosti takového právního jednání - tj. musel byste k soudu podat žalobu, kterou byste se domáhal, aby soud určil, že prodej je neplatný, neboť jste s ním nesouhlasil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.