Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jedná se o ustanovení kupní smlouvy na plastová okna: Smluvní strany se výslovně dohodly, že všechny spory vznikající z této smlouvy a v souvislosti s ní, včetně sporů týkajících se platnosti této smlouvy a následků její neplatnosti či odstoupení od takové smlouvy budou rozhodovány s konečnou platností v rozhodčím řízení s vyloučením pravomoci obecných soudů, dle zák. č. 216/1994Sb. před jediným rozhodcem (rozhodčím senátem), zásadně jmenovaným a zprostředkovaným společností CREOL Invest s.r.o., IČ 277 910 68 z jejího Seznamu rozhodců, podle Jednacího řádu a Poplatkového řádu, s jejichž zněním byly strany před podpisem této smlouvy (doložky) seznámeny, což výslovně stvrzují svými podpisy. Smluvní strany výslovně pověřují rozhodce, že v odůvodněných případech může projednat a rozhodnout spor i dle zásad spravedlnosti.
K tomu dodávám:  Klient po podpisu smlouvy zaplatil zálohu ve výši 70 procent kupní ceny. Je to obvyklé? Okna neobdržel, poškozených klientů je víc. Je vedeno trestní stíhání. Je ustanovení ve smlouvě obvyklé? Nebo pro zákazníka nevýhodné? Na co si dávat v podobných případech pozor? Předem děkuji. Zdraví Dana

ODPOVĚĎ:
Ustanovení rozhodce pro podobné obchody je standardní, avšak klient řeší další spory  - včetně nedodání zboží, u rozhodce (pozor, takové řízení je zpravidla písemné). Záloha z kupní ceny by měla být do výše 30 procent, jak bylo již soudně judikováno. Pokud se týká zálohy 70 procent, jedná se o neobvyklou výši, která značí finanční problémy firmy. V podobných případech doporučuji zjistit pověst firmy a zkušenosti předchozích zákazníků.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.