Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj otec mi chce věnovat nemovitost - rodinný dům. Jde o to, že to není biologický otec. Vzal si mou matku když mi bylo 8 let (letos je to 25let). Vzal si mě a sestru za vlastní, ale osvojení neproběhlo (soudně nám bylo změněno příjmení a biologický otec přestal platit výživné). V roce 2000 jsem se vdala odstěhovala, teď už zase 4. rokem bydlím zpět s rodiči.

Kamenem úrazu je tedy darovací daň, nevím do jaké kategorie spadám. Ptala jsem se na finančním úřadu, kde mi řekli, že by to měla být II. kategorie, s tím, že musím bydlet s rodiči (což splňuji) a musím mít od dvou sousedů potvrzení o tom, že tu bydlím. Potom jsem prý osvobozena od daně. Další můj dotaz směřuje k tomu, pokud to tak je, jestli musím podat nulové daňové přiznání. Posledním dotazem je, zda musí být darovací smlouva psána vlastnoručně a musí obsahovat datum, kdy dárce nabyl do svého vlastnictví nemovitost. Otcovi se žádné dokumenty nedochovaly. Děkuji, Hana

ODPOVĚĎ:
Opravdu spadáte pod II. skupinu, konkrétně pod vztah "děti manžela" (v tomto případě manželky). Podle §19 zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitosti je osvobozeno bezúplatně nabytí majetku (darování), pokud k němu dochází mezi osobami zařazenými v I. a II. skupině.
Daňové přiznání se podle §21 odst. 5 zákona v takovém případě nepodává.
Darovací smlouva vlastnoručně být napsaná nemusí, jen je třeba ji vlastnoručně podepsat. U nemovitosti se vyžaduje písemná forma a vlastnické právo se pak nabývá vkladem práva do katastru nemovitostí (KN). Je samozřejmě lepší, když zmiňuje nabývací tituly (smlouva, dědění), ze kterých váš otec své vlastnické právo vyvozuje, ovšem podstatnou náležitostí nejsou. Takové dokumenty jsou však uchovávány v KN, kde můžete požádat o jejich kopie.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.