Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2022 jsem koupil na Slovensku pozemky resp. různé velikosti podílů většinou orná půda, zahrada atd. , žádné stavby. Zajímá mne, zda je na Slovensku nějaká daň z nabytí nebo z převodu či z prodeje nemovitostí jako byla u nás a jestli ano, jak daňové přiznání podat kam atd.

Dále zda je nějaká povinnost platit daň z nemovitostí a podat daňové přiznání jako tomu je u v ČR tedy do 31.1.2023. Jsem občan ČR s trvalým pobytem na území ČR. Děkuji. Mikuláš.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, na Slovensku existuje jak daň z převodu nemovitostí, tak i daň z nemovitostí. Na Slovensku se platí daň z převodu nemovitostí ve výši 3 % z ceny dohodnuté ve smlouvě, nejméně však z ceny podle vyhlášky o stanovování hodnoty majetku, daňové přiznání se podává do 90 dnů od zápisu do katastru nemovitostí (zákon č. 554/2003 Z. z. , o dani z prevodu a prechodu nehnuteľností). Dále se na Slovensku platí každoročně daň z nemovitosti (daň z nemovitých věcí) stejně jako u nás, povinnosti jsou na Slovensku stanovené ve velké míře shodně jako v ČR, daňové přiznání se podává podle vlastnického stavu k 1. lednu do ermínu 31. ledna (zákon č. 582/2004 Z. z. , o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady). Pozemek na Slovensku není předmětem daně z nemovitostí v ČR, v ČR tedy daň z nemovitostí z těchto pozemků neplatíte. Jelikož se tato poradna specializuje na české právo, tak v případě detailů ohledně placení daní na Slovensku Vám doporučuji se obrátit na Finanční správu Slovenské republiky https://www.financnasprava.sk/sk/titulna-stranka

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.