Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem nezávislá kosmetická poradkyně ve společnosti Mary Kay, kde jsem zaregistrována od roku 2020, v roce 2022 jsem se aktivně pokoušela o prodej nějakých výrobků (funguje to tak, že pokud jste registrován, jsou výhody nákupu výrobků pro mě se slevou a prodejní cena dalším spotřebitelům je dle katalogové ceny).

Nicméně prodala jsem 1 krém, ze kterého jsem mela “zisk” 200 Kč, jinak nakupuji se slevou (za nákupní cenu) pro sebe, rodinu a občas i pro kamarádku, ale bez “zisku”, jde mi o to, zda musím zahrnout do daňového přiznání, kolik si mohu přivydělat, abych to nemusela zahrnovat? Jinak mám stálý hlavní pracovní poměr, kde jsem zaměstnanec u jiné společnosti, která za mě daňové přiznání dělá i s odvody soc. i zdráv. poj. Dále chci zeptat, zda si musím založit živnostenský list a zda mám povinnost předložit přehledy s příjmy a výdaji VZP a sociálce? A ještě mám dotaz, pokud bych si nechtěla nakupovat výrobky jen pro sebe a byla tou aktivní poradkyní s větším ziskem, tak zda uplatnit výše uvedené, nerozumím v živnostenském zákoně pojmu soustavná činnost, v této mé konkrétní činnosti, kde je ta hranice? Nerada bych něco zanedbala, děkuji za odpovědi a přeji pěkný den.

ODPOVĚĎ:
Obecně, když začnete vykonávat samostatnou výdělečnou činnost, tak mimo vzniku příslušného živnostenského oprávnění byste se měla registrovat k dani z příjmů fyzických osob ze samostatné činnosti a oznámit zahájení samostatné činnosti na správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Pokud mimo příjmu ze zaměstnání jste za rok 2022 neměla další příjmy v úhrnu vyšší než 6.000 Kč, tak nemáte povinnost podat daňové přiznání a zaměstnavatel za Vás může provést každoroční zúčtování daně, tak tento příjem nemusíte ohlašovat. To ovšem nezbavuje povinnosti podat přehled příjmů a výdajů na VZP a správu sociálního zabezpečení, nicméně sociální pojištění byste vůbec neplatila vzhledem k výši příjmu, protože se jedná o vedlejší činnost, u zdravotního pojištění byste doplácela pojistné vypočítané z dosaženého příjmu. Ovšem, pokud jste v roce 2022 nebyla aktivní v činnosti prodeje kosmetických výrobků, ani jste nevyvíjela nějakou aktivitu, např. pouze jste vyzkoušela, jak princip prodeje funguje a podařil se Vám prodat jeden výrobe a dosáhla jste zisku 200 Kč, tak by ani tato činnost nemusela být vyhodnocena jako podnikání, ale jako příjem z příležitostných činností, který je osvobozen od daně z příjmů fyzických osob, pokud nepřesahuje v úhrnu 30.000 Kč za kalendářní rok. Soustavná činnost je taková činnost, která se pravidelně opakuje nebo trvá delší období. Pro určení zda jde o soustavnou činnost není stanovena žádná finanční hranice, ale rozhodující je právě charakter a forma výkonu této činnosti. Například, pokud jste známému nebo kamarádce prodala nějaký kosmetický výrobek a dosáhla zisku 200 Kč, provedla takovou jednorázovou operaci, tak ani nejde o soustavnou činnost. Naopak, pokud jste někde několik měsíců inzerovala svoje služby a dosáhla jste pouze zisku 200 Kč, tak vzhledem k délce inzerce už jde o soustavnou činnost. Na základě informací ve Vašem dotazu má vše spíše charakter jednorázového prodeje, který nemá charakter soustavnosti, tudíž to vypadá, že za rok 2022 nemáte žádnou povinnost podávat daňové přiznání nebo přehledy. Pokud byste byla aktivní poradkyní, i klidně kdyby šlo pouze o prodej jednoho výrobku každý měsíc, tak i když nebudete mít zisk závratně vysoký, tak už půjde o soustavnou činnost a v takovém případě byste si měla zařídit živnost, registrovat se k dani a oznámit zahájení činnosti a podávat daňové přiznání a přehledy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.