Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat ohledně umělecké činnosti. V případě vykonávání výtvarné práce vč. výstav obrazů, (které primárně nejsou prodejní) - co je potřeba k tomuto vyřídit po úřední stránce?   Dále pak také případné příjmy z výstavy, které nepřesahují 30.000 Kč ročně, jak je to s jejich zdaňováním?

Jedná se o případ, kdy osoba toto vykonávající je zároveň zaměstnancem na plný úvazek. Také bych se chtěla poradit, zda-li i jednorázová prodejní výstava znamená příležitostnou činnost. Velmi děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud Vám z výstavy plynou nějaké příjmy, tak se přikláním k tomu, že jde o podnikání. Příjmy z příležitostných činností jsou osvobozeny od daně z příjmů fyzických osob, pokud úhrn příjmů z těchto činností za kalendářní rok nepřesahuje 30.000 Kč. Příležitostná činnost je charakterizovaná jako nahodilá a jednorázová činnost, která se neopakuje. Oproti tomu podnikání je soustavná činnost, která je převážně opakujícího se charakteru, ale nemusí tomu tak být vždy. Příležitosnou činností může být například jednorázová oprava sousedova auta. Organizace výstavy může být natolik komplexní činnost, která navíc trvá delší časový úsek, že by nemusela být považována za jednorázovou činnost, ale spíše za podnikání. Zákon o daních z příjmů ani jiný zákon přesně nedefinuje, co se jednorázovou činností rozumí. Za jednorázvou činnost je tedy považována činnost, která nemá charakter podnikání. Nicméně existují i případy, kdy soudy vyhodnotili činnost, která byla z pohledu osoby, která tuto činnost vykonávala považována za jednorázovou a neopakovala se, ovšem tím, že šlo o činnost konanou v průběhu několika měsíců, tak ji soud vyhodnotil jako podnikání, protože se jednalo o komplexní činnost, která trvala delší časový úsek. Takže na Váš dotaz v této rovině nelze se stoprocentní jistotou odpovědět. Pokud bych zorganizoval výstavu o víkendu a vše o tomto víkendu zařídil a hned by proběhla výstava a nikdy bych ji už neopakoval (ani příští rok), tak v takovém případě mohu říct, že jde o jednorázovou a příležitostnou činnost. Pokud by se jednalo o případ, kdy bych organizoval výstavu, zamluvil si předem místo, stanovil datum, vyrobil pozvánky, prezentoval konání výstavy, zajistil nějaký program, občerstvení atd. , kdy by se vše organizovalo v delším časovém úseku, třeba více než 1 měsíc, tak zde bych se přikláněl k tomu, že jde o podnikání vzhledem ke komplexnosti a časovému rozložení této činnosti. Jinak příjmy z jednorázových činností, které činí v úhrnu 30.000 Kč za kalendářní rok jsou osvobozeny od daně, tyto příjmy nikde neoznamujete, neuvádíte v daňovém přiznání a z důvodu jejich obdržení Vám nevzniká povinnost daňové přiznání podávat. Taková osoba, která je zaměstnancem, nemusí tyto příjmy sdělovaz zaměstnavateli a zaměstnavatel za ni dál provádí roční zúčtování záloh na daň z příjmů fyzických osob a daňového zvýhodnění.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.