Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je mi 46 let a mám komplikovaný dotaz co se týká dědictví - závěti. Matka mého otce, tzn. moje babička, když mi bylo cca 5 let, se potřetí vdala a šťastně bydlela celý život s mým "nevlastním" dědou v RD. Vzhledem k tomu, že se brali hodně pozdě, tak společně žádné děti neměli. Ani "nevlastní" děda žádné děti nikdy neměl.

Babička měla pouze z prvního manželství 2 syny, jeden z nich je můj otec a ten ani má babička již nejsou na živu. Vzhledem k tomu, že jsem ho znala již od útlého věku a máme hezký vztah, je tudíž jako můj "vlastní". Mám ho moc ráda. Nyní je mu 96 let. Otázka zní, děda napsal u notáře závěť, že v případě jeho smrti, RD, v kterým stále bydlí, dostanou moji 2 synové tzn. "nevlastní" pravnuci a já budu mít v RD výminek. Píšu "nevlastní", protože to byli pravnuci ze strany mé babičky. Mým synům je nyní 18 a 14 let. V případě, že by se toto stalo, kolik budeme (synové) muset zaplatit na daních? Obávám se, že to bude hodně peněz, jelikož RD má velkou hodnotu... Děkuji. Eva.

 

ODPOVĚĎ:
Samotná dědická daň byla zrušena a problematika zdaňování dědictví je součástí zákona o daních z příjmů. V případě, že budou Vaši synové dědit po Vašem dědovi (nevlastním), tak z titulu příjmu v podobě nabytí dědictví nebudou muset Vaši synové platit daň z příjmů. Příjem ve formě nabytí dědictví nebo odkazu ze závěti je v plné výši osvobozen od daně z příjmů fyzických osob podle § 4a odst. 1 písm. a) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů. Příjem z nabytí dědictví je osvobozen od daně bez ohledu na jakýkoliv příbuzenský vztah mezi dědicem a zůstavitelem, příjem z nabytí dědictví bude v plné výši osvobozen od daně i když budete dědit po někom, koho jste doposud neznala. Pouze v případě, že dědic nabyl majetek v hodnotě vyšší než 5.000.000 Kč, tak má povinnost podat správci daně Oznámení o osvobozených příjmech fyzických osob do konce lhůty pro podání daňového přiznání za kalendářní rok, ve kterém tento osvobozený příjem nabyl.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.