Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji na živnostenský list jako OSVČ, mám DIČ a IČO, platím paušální daně, a nemůžu tedy překročit obrat 1.000.000 Kč/rok. Tenhle rok budu potřebovat hodně cestovat kvůli služebním cestám mimo EU, ale problém je, že peníze za úplatu my budou PŘEDEM vyplaceny na můj účet, dohromady s penězi, se kterými si budu taky já muset zaplatit dopravu, hotely, jídlo, atd. Mluvíme o vysokých částkách, cca. 15.000 €.

Problém tedy je, že když tyhle peníze dorazí na můj účet, budou pak zdaněné i ty co jsou jenom zálohy na mojí cestu, a ne peníze co si vydělám. Je nějaký způsob, abych označil finančnímu úřadu tuhle situaci, a aby tento peníze nebyly zdaněné? Nebo kvůli tento situaci bych musel příští rok zbytečně platit vyšší daně. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Když vykonáváte činnost jako OSVČ a budou Vám v souvislosti s výkonem Vaší samostatné činnosti vyplaceny na účet peníze, jak uvádíte ve Vašem dotazu, potom jde z hlediska zákona o daních z příjmů o Váš příjem ze samostatné činnosti a tato částka se počítá do příjmu 1.000.000 Kč pro účely paušálního režimu. Z hlediska daní z příjmů fyzických osob je taková záloha příjmem a zdaňuje se stejně jako vydělané peníze, jak uvádíte. Pokud Vaše příjmy ze samostatné činnosti za rok 2022 přesáhnou 1.000.000 Kč potom se Vaše daň nebude rovnat paušální dani a budete za tento rok muset podat daňové přiznání a přehledy příjmů výdajů, zaplacené paušální zálohy se přemění na zaplacené zálohy na daň z příjmů a na zdravotní a sociální pojištění. Bphužel označit nebo oznámit finančnímu úřadu tuhe situaci není možné, protože jde o příjem ze samostatné činnosti a nevztahuje se na tento příjem speciální ustanovení jako v případě zálohy obdržené zaměstnancem od zaměstnavatele, které nejsou předmětem daně z příjmů a tudíž nepodléhají zdanění.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.