Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Při ukončení pracovního poměru (trval 21 let) mi zaměstnavatel prodá auto za nižší cenu než obvyklou. Musí být vypracován posudek, i když k prodeji dojde v době, kdy již nebudu zaměstnancem? Co dělat v případě, že posudek bude na vyšší cenu, než sjednaná prodejní cena? Myslím z hlediska neporušení nějakých daňových povinností. Zaměstnavatel je s. r. o. + plátce DPH, kupující je fyzická osoba. Děkuji.

ODPOVĚĎ:
I když už nebudete zaměstnancem, tak Vám podle § 6 odst. 3 zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, vznikne nepeněžní příjem ve výši rozdílu mezi cenou obvyklou a cenou, za kterou Vám bývalý zaměstnavatel automobil prodá, protože příjmem ze závislé činnosti (ze zaměstnání) je i příjem obdržený v souvislosti s dřívějším výkonem činnosti pro zmíněného zaměstnavatele (§ 6 odst. 1 písm. d) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů). Pokud zaměstnavatel auta prodává, potom je Vaším nepeněžním příjmem rozdíl mezi cenou, kterou za podobná auta účtuje jiným osobám a cenou, za kterou auto prodal Vám. Pokud zaměstnavatel neprodává automobily jiným osobám, potom je Vaším příjmem rozdíl mezi cenou automobilu určenou podle zákona upravujícího oceňování majetku (pro stanovení ceny můžete využít buď služeb odhadce movitých věcí nebo soudního znalce) a cenou, kterou bude účtovat Vám. Tento rozdíl mezi vyšší cenou stanovenou podle zákona o oceňování majetku nebo cenou, kterou účtuje zaměstnavatel jiným osobám a cenou, za kterou Vám zaměstnavatel auto prodá, bude Vaším nepeněžním příjmem, z této částky za Vás zaměstnavatel odvede daň z příjmů fyzických osob, sociální a zdravotní pojištění. U DPH záleží zda se v případě prodávaného automobilu jedná o zboží, se kterým zaměstnavatel obchoduje nebo se jedná o dlouhodobý majetek zaměstnavatele. Pokud se jedná o dlouhodobý majetek zaměstnavatele, potom je případně potřeba provést opravy odpočtu DPH, protože prodejem automobilu dojde ke změně ve využití majetku (pokud k tomuto prodeji dojde ve lhůtě do 5 let od jeho pořízení).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.