Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (1 hlas)

Chtěl bych požádat o radu ohledně daně z příjmu při prodeji nemovitosti.   Budeme prodávat dům, ve kterém bydlíme déle než dva roky, ale protože z počátku nebyl zkolaudován, máme tam trvalý pobyt pouze rok. Lze za bydliště považovat i nezkolaudovaný dům?

Dům byl obyvatelný a dokončený, ale protože jsme dělali změny v projektu, které vyžadovaly přednostní povolení a kolaudaci čističky odpadních vod, jsme ho nemohli zkolaudovat. To, že v domě bydlíme samozřejmě jsme schopni doložit. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Příjem z prodeje domu je osvobozen od daně z příjmů fyzických osob podle § 4 odst. 1 písm. a) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, pokud jste měl v prodávaném domě bydliště alespoň po dobu 2 let bezprostředně před jeho prodejem. Pro osvobození od daně je podstatné, kde jste měl bydliště, tedy, kde jste skutečně fyzicky bydlel, zapsaný trvalý pobyt nemá na uvedené osvobození vliv, protože v některých případech můžete mít zapsaný trvalý pobyt na zcela jiné adrese, než kde skutečně bydlíte. Dům byl obyvatelný a dokončený, samotná kolaudace nemá na splnění podmínky osvobození příjmu od daně vliv. V případě pochybností ze strany správce daně budete muset být schopen doložit, že jste v domě skutečně bydlel nejméně po dobu 2 let bezprostředně před jeho prodejem, tuto skutečnost můžete mimo Vašeho čestného prohlášení doložit například svědeckou výpovědí sousedů, poštovních doručovatelů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.