Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jaký je prosím postup při prodeji pozemku v zahraničí v zemi třetího světa? Jsem občankou ČR a pozemek byl na mě přepsán cca před 10 lety (2011). Je potřeba v ČR z něj odvést daň? Nadále jsem na rodičovské dovolené. Tím pádem nepodávám, prohlášení poplatníka daně z příjmu. Bude potřeba podat prohlášení poplatníka daně z příjmů? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Protože jste daňovou rezidentkou České republiky (jste občankou ČR, máte zde bydliště) podléhají všechny Vaše celosvětové příjmy daňové povinnosti v České republice. Ovšem vzhledem k tomu, že pozemek byl na Vás přepsán už v roce 2011, tak pro Vás stále platí podmínka pro osvobození příjmů z prodeje pozemku ve znění zákona o daních z příjmů před 1. lednem 2021. Podle §4 odst. 1 písm. b) zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, ve výše uvedeném znění, je příjem z prodeje pozemku osvobozen oda daně z příjmů fyzických osob, pokud doba mezi nabytím vlastnického práva k pozemku a jeho prodejem přesáhne dobu 5 let. Takže protože jste pozemek vlastnika cca 10 let, tak z příjmu z prodeje pozemku nemusíte v ČR odvést daň, jedná se o příjem osvobozený od daně, tento příjem se neuvádí v daňovém přiznání a z tohoto titulu tedy nemáte povinnost podat daňové přiznání (ani učinit prohlášení poplatníka, které se této situace netýká). Pouze v případě, že tento osvobozený příjem byl vyšší než 5 milionů Kč budete mít povinnost podat "Oznámení o osvobozených příjmech fyzických osob" do termínu pro podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za kalendářní rok, ve kterém jste příjem z prodeje pozemku obdržela.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.