Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (2 hlasů)

 

Jak uplatním náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti vyplacenou 02/2020 ve výši 12.000 Kč. Musím si sám podávat daňové přiznání, nebo lze částku zahrnout při podání daňového přiznání při ročním zúčtování daně zaměstnavatelem? Za informaci děkuji Jirka.

ODPOVĚĎ:
Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti je příjem, který se zdaňuje zvláštní sazbou daně ve výši 15 % vybíranou srážkou přímo u zdroje příjmů, tzv. srážkovou daní, tj. příjem Vám je vyplácen v čisté výši. Tento příjem nepodléhá pojistnému na zdravotní a sociální pojištění. Daňová povinnost je u tohoto příjmu na Vaší straně už splněna a dále se nijak neuplatňuje. Protože se jedná o příjem zdaňovaný srážkovou daní, tak z tohoto důvodu si sám nemusíte podávat daňové přiznání (§ 38g odst. 2 zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů) a zaměstnavatel Vám může provést roční zúčtování daně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.