Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat, zda je v mezích zákona, když v případě, že s bratrem vlastníme napůl byt 1+1, který jsme dostali darem od rodičů v roce 2018, já bratrovi svoji polovinu bytu darovací smlouvou daruji a on mně daruje finanční dar ve výši např. 1.000.000 Kč a nebudu tedy platit daň z příjmu. Nerada bych se tímto krokem dopouštěla něčeho protiprávního. Děkuji za odpověď a příp. za radu jak nejlépe postupovat. Alena.

ODPOVĚĎ:
Příjem obdržený z titulu darování v příbuzenské linii vedlejší je mezi sourozenci osvobozen od daně z příjmů bez ohledu na výši daru. Pokud Vy darujete bratrovi polovinu bytu nebo Váš bratr Vám daruje 1.000.000 Kč, jsou tyto příjmy osvobozeny od daně a nebudete z nich platit daň z příjmů. Dar je bezúplatný příjem, to znamená, že za něj dárce od obdarovaného neobdrží protiplnění. Ovšem pokud darujete bratrovi polovinu bytu a bratr Vám za to daruje 1.000.000 Kč, může být takový postup vyhodnocen jako prodej nemovitosti (protože skutečným obsahem takového jednání je snaha o jisté majetkové vyrovnání) a vzájemné darování v této věci jako snaha vyhnout se placení daně z příjmů (při prodeji 1/2 bytu by se jednalo o zdanitelný příjem), což je už nezákonný postup (snaha o obcházení smyslu a účelu daňového zákona). Pokud dojde k prodeji poloviny bytu po uplynutí 5 let od data nabytí vlastnického práva k bytu, bude případný prodej zcela osvobozený od daně z příjmů (tzn. někdy v průběhu roku 2022).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.